5:13 pm - Monday April 18, 8766

Dezbatere cu tema ”Curtea Domnească din Iași – istorie și identitate europeană”

În ziua de 5 octombrie, începând cu ora 12.00, în sala I. D. Berindei a Muzeului de Istorie a Moldovei, Liceul Tehnologic Economic de Turism în parteneriat cu Complexul Muzeal Național ”Moldova”, Iași, va organiza o dezbatere publică cu tema ”Curtea Domnească din Iași, istorie și identitate europeană”, în cadrul proiectului Euroscola , ”Curtea Domnească din Iași, între trecut și prezent”.
Proiectul își propune realizarea unei campanii de informare, conștientizare și educare despre Curtea Domnească, cu privire la valoarea sa de patrimoniu în context național și european, dar și a modului în care aceasta trebuie protejată și promovată.
Înscrisă în Lista Monumentelor Istorice și de Arhitectură, aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, cod IS-II-m-A-03957.02, Curtea Domnească a fost reședința de la Iași a Domniei și, inițial, a făcut  parte din sistemul de reședințe domnești din Țara Moldovei, locuite ocazional de către voievod și suita sa. A fost construită spre sfârșitul domniei lui Alexandru cel Bun (1431) dar menționată documentar la 8 octombrie 1434. Abia după stabilirea capitalei Țării Moldovei la Iași, pe la 1564, Curtea de aici a dobândit importanță, devenind locul de unde s-a exercitat puterea supremă, unde s-a făcut istoria Moldovei, vreme de cinci secole. Curtea Domnească din Iaşi a funcţionat o perioadă îndelungată de timp, din prima jumătate a secolului al XV-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care însemnătatea administrativă şi politică a fortificaţiilor a fost completată de cea culturală, la Iaşi tipărindu-se cărţi şi documente de referinţă în istoria românilor. Curtea Domnească este dovada istoriei comune a regiunii moldave cu spațiul central european în secolele XV-XVI și secolele XIX-XX.
Ansamblul Curții Domnești din Iași reprezintă rezultatul transformărilor de-a lungul istoriei, teritoriul românesc fiind un spațiu de sinteză prin contactele cu civilizația și cultura popoarelor occidentale și orientale din Europa.
Dezbaterea va avea loc în prezența invitaților: Dr. Stela Cheptea de la  Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române-Filiala Iași, Dr. Sorin Iftimi, muzeograf de la  Muzeul de Istorie a Moldovei și Anca Zota, coordonator Centrul de Informare Turistică Iași.
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;