Proiect Erasmus+ la Școala ”George Coșbuc”

În perioada 9-13 octombrie 2018, la Școala Gimnazială George Coșbuc Iași are loc cea de-a treia reuniune de formare și realizare de activități în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus + KA 2 în limba franceză, En route contre le harcèlementfinanţat de Uniunea Europeană, pe care școala îl derulează între 1 septembrie 2016 și 31 august 2018. Împreună cu oaspeții veniți din Spania, Grecia și Italia, 15 elevi și 5 profesori, echipa de proiect va derula mai multe activități legate de tema proiectului, le harcèlement (violența școlară).  

Fenomenul harcèlement (bullying) și amploarea pe care o ia pe internet sau în afara lui este o realitate care se întâlnește în toate sistemele de învățământ din țările partenere. Consecințele asupra echilibrului psihic și asupra inserției sociale a elevilor și adolescenților, victime ale hărțuirii, sunt prea grave ca să nu acționăm împreună. Se impune deci o conștientizare colectivă și o mobilizare comună și durabilă a adulților, părinți și echipa educativă, din instituțiile partenere pentru a lupta împotriva acestei forme de violenta. Credem cu tărie că atât victimele, cât și hărțuitorii, au nevoie să mediteze la ceea ce reprezintă acest fenomen extrem de grav, pentru a putea ori să-i răspundă cu încredere, ori să diminueze acțiunile violente.. 

Din programul activităților ce se vor desfășura la Iași, amintim de tradiționala primire cu pâine și sare și prezentarea unui program artistic de bun-venit în care sunt integrate cântece pe tematica proiectului, dar și imnul comun realizat în prima mobilitate, cea din Italia. În prima zi sunt programate două ateliere de lucru în echipă internațională. Primul are ca scop realizarea unor poezii japoneze de trei versuri (haïku) pentru evidențierea aspectelor pe care dorim să le respecte elevii în relația cu ceilalți colegiiar al doilea este un atelier de pictură pe linguri, moment special prin care elevii vor învăța să prețuiască prietenia și lucrul în echipă, prin integrarea unor elemente din tradiția noastră populară, dar și din cea a oaspeților

Pentru a realiza cu succes obiectivele pe care și le-au propus încă de la început, partenerii vor prezenta o piesă de teatru-forum în limba franceză, pe scena de la Palatul Copiilor și vor finaliza activitatea cu un program artistic în parteneriat cu elevi de la Școala Erbiceni. Profesorii, împreună cu elevii, vor lucra la planul de prevenție pentru anul 2017-2018, vor finaliza în format electronic calendarul pentru anul 2018, se va lua în calcul organizarea unei zile comune de sensibilizare în legătură cu lupta împotriva violenței

Întreaga echipă internațională va realiza mai multe vizite culturale, la Palatul Culturii, la Biblioteca Tehnică a Universității Tehnice Gheorghe Asachi, Universitatea Al.I.Cuza, la Teatrul Național, dar și la Târgu Neamț și Gura Humorului.

Toate aceste activități vor fi prilejul extraordinar pentru elevi de a-și exersa competențele lingvistice în limba franceză, dar și engleză. Se va accentua importanța promovării dialogului intercultural și a valorilor europene, cunoașterea și acceptarea diversității și a toleranței, integrarea socială și solidaritatea în scopul prevenirii și evitării fenomenului de harcèlement.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;