Cursuri de educație media, în premieră, la Iași

Săptămâna mondială a educației media (Media and Information Literacy (MIL) Week) a fost inițiată de UNESCO, încă din 2012. Anul acesta, intervalul 25 octombrie – 1 noiembrie este dedicat mass mediei, jurnaliștilor, cititorilor, dar mai ales tinerilor, care trebuie să își dezvolte aptitudinile, motivația și gândirea critică, să își extindă orizonturile, să transmită și să aplice cunoștințe în situații noi. Ne dorim ca ei să devină cetățeni activi în comunitățile lor, pentru a proteja drepturile omului, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă, pacea și justiția socială. Astfel, in aceste zile, 50 de elevi  de la Colegiul Negruzzi au participat la ateliere de media.

Ce spun profesorii care au adus programul în școală?

Laboratorul de educație media le-a oferit negruzziștilor odată în plus oportunitatea de a descoperi, analiza și interpreta realități contemporane ce adesea le scapă, poate, în vârtejul informațional al secolului în care trăim.

Dincolo de experiența unei întâlniri cu un profesionist în media, entuziasmul generat de încrederea că opiniile lor (chiar) contează sau descoperirea că a fi informat nu înseamnă doar a urmări news-feed-uri sau știri, ci mai ales a gândi critic, cel mai mare câștig al participanților a fost, cred, acela de a fi învățat să-și pună întrebări relevante și să-și caute propriile răspunsuri, în orice situație.” a subliniat prof. dr. Cristina Mocanu.

“Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi demonstrează, încă o dată, că educaţia centrată pe elev nu este doar o sintagma din legislaţia specifică acestui domeniu, ci o preocupare constantă a cadrelor didactice, concretizată în activităţi practice. Astfel, şcoala a devenit, alături de alte două şcoli ieşene, parte a unui proiect naţional de educaţie media care îşi propune să reunească elevi şi profesori deopotrivă în spaţiul mediatic, sub toate formele acestuia. Lumea elevului de astăzi este lume a mass mediei, o lume a ecranelor, a reţelelor de socializare, a documentarelor şi a cărţilor online, a radioului şi a accesului instant la informaţie. Nu putem şi nu trebuie să-l scoatem din această lume; prin urmare, noi – profesorii – am decis să intrăm în lumea lor, să ne întâlnim cu ei în aceste spaţii şi să facem şi educaţie media.” a spus prof. dr. Voicu-Ghenghea Anca.

În perioada 27-30 octombrie, elevii de liceu ai Colegiului Național „Costache Negruzzi” au fost puși față în față cu lumea mass-mediei. Au analizat contexte, site-uri, articole și au scris știri, totul derulându-se în cadrul programului ”Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media” care introduce elemente de educație media în programele educaționale de liceu, creând un set de instrumente și materiale, astfel încât tinerii să înțeleagă și să respecte rolul media într-o societate democratică, să distingă informația de propagandă și să folosească responsabil rețelele sociale. Programul este susținut și implementat la nivelul Colegiului Negruzzi de prof. dr.. Elvira Rotundu, prof. dr. Cristina Mocanu și prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea.

Cum au trăit elevii această experiență nouă?

Laboratorul de educație și cultură media este, cu siguranță, un must do. Activitatea a fost captivantă, s-au abordat teme actuale legate de fenomenul mass-media și de cum putem să selectăm informațiile corecte de pe internet, iar maniera în care ne-au fost explicate bazele educației mediatice prin aplicațiile practice în care ne-am confruntat cu situații din viața de zi cu zi, au făcut ca o întâlnire de 6 ore să pară doar o joacă. Sper ca acesta să fie doar începutul unei campanii de anvergură în ceea ce privește mass-media, căci e timpul să știm cu toții ce se ascunde în spatele jurnalismului. Pe scurt, a fost o experiență distractivă și educativă!” (Alexia Stratan, clasa a IX-a B, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași)

“Suntem obișnuiți cu laboratoarele de fizică, de chimie… de data aceasta a fost un laborator de știri, un laborator în care am vorbit despre mass-media. Am învățat să privim critic o știre, să analizăm și să filtrăm ideile pe care presa le formulează și să nu ne lăsăm păcăliți de titlurile și imaginile șocante. Trăim într-o societate unde informația abundă, fie că este vorba de presa scrisă, de conținut digital sau radio și tv. După cursul de azi, am înțeles mult mai bine ce înseamnă să fii jurnalist și cum este să lucrezi în presă.” (Livia Manea, clasa a IX-a D, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași)

Care este mesajul specialiștilor?

“Cred cu tărie că educația este soluția câștigătoare pe termen lung pentru România. CJI investește resurse, efort și energie în profesorii de liceu ferm convins că investiția se va întoarce însutit – nu către el însuși, ci către o societate care va deveni astfel mai matură, mai reflexivă, mai creatoare. Îmi place să cred că nu suntem singurii care înțeleg astfel lucrurile și m-aș bucura să văd acest sprijin coagulându-se și căpătând forme concrete.” a subliniat cea care a susținit cursurile pentru elevi, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

În cadrul acestui proiect, reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent vor avea o întâlnire de lucru cu Inspectorul Școlar General, prof. Dr. Genoveva Aurelia Farcaș, în care se vor pune în discuție beneficiile proiectului, precum și diferite modalități de colaborare la nivel județean.

“Predau educație media! este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent (cji.ro), în parteneriat cu Romanian-American Foundation și cu sprijinul Ambasadei SUA la București. Centrul pentru Jurnalism Independent dezvoltă proiecte în zona mass media de peste 23 de ani. 

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;