Proiectul de reabilitare și refuncționalizare a Băii Turcești va fi modificat

Proiectul de reabilitare a Băii Turcești, monument istoric pe care municipalitatea ieșeană intenționează să îl transforme într-un Centru Internaţional de Artă Contemporană, va fi modificat. Consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre în acest sens în ședința extraordinară de miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10.00. Singura modificare care trebuie făcută este generată de schimbările legislative fiscale survenite de la precedenta Hotărâre de Consiliu Local în acest sens și care se aplică și în cazul proiectului pentru care Primăria Municipiului Iași a solicitat deja finanțare europeană. „Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est a solicitat Municipiului laşi revizuirea bugetului în concordanţă cu cota de TVA aplicabilă de la 1 ianuarie 2017 în conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, respectiv corelarea informaţiilor în toate secţiunile relaţionate din Cererea de finanţare, precum şi din documentaţia tehnico-economică. Consiliul Local al Municipiului laşi a aprobat prin Hotărârea nr. 367/15.11.2016 realizarea proiectului, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, principalii indicatori tehnico-economici, bugetul proiectului şi contribuţiile financiare ale Municipiului laşi. Având în vedere aspectele menţionate anterior se impune modificarea documentaţiei tehnico-economice prin schimbarea valorii de 19% pentru TVA la capitolele de cheltuieli din devizul general, respectiv bugetul proiectului, care urmează a fi efectuate, menţinerea TVA de 20% pentru cheltuielile deja efectuate, precum şi modificarea corespunzătoare a Hotărârii nr. 367/15.11.2016 şi a anexelor respective”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului.

Municipiul laşi a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, pe 25 noiembrie 2016, proiectul „Centrul Internaţional de Artă Contemporană: Reabilitarea, consolidarea şi refuncţionalizarea clădirii fostei Băi Comunale (Baia Turcească)”, în vederea finanţării în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Proiectul a fost evaluat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională, a fost declarat conform administrativ şi eligibil, a primit 75,00 de puncte la evaluarea tehnică şi financiară şi a fost introdus săptămâna trecută în etapa precontractuală a finanţării.

Valoarea totală a proiectului este de 21,86 milioane lei, din care 18,39 milioane lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este estimată la 48 de luni, din care 36 de luni durata de execuţie a lucrărilor.

Potrivit proiectului, Baia Turcească va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul „performance”, cât şi artă vizuală și artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune. Fostele vestiare ale Băii Turceşti vor deveni spaţii tampon şi vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale şi artelor performative. Din fostele vestiare publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale (fotografie, pictură, sculptură, film) sau la zona teatrului contemporan. Vor exista şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine actori, circulaţii, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilităţi. La demisol va fi organizată o zonă de socializare între artişti şi public. Alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental. Etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop de dans/teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;