Educație antreprenorială la standarde europene pentru elevi și profesori

O delegație a Inspectoratului Școlar Județean Iași a participat, în perioada 23-24 noiembrie 2017, la prima întâlnire transnațională a Proiectului Erasmus+ „Student Talent Bank”, organizată la Strasbourg, în vederea stabilirii documentațiilor, a responsabilităților și a termenelor specifice pentru fiecare dintre PARTENERI: ALDA – The European Association For Local Democracy –  Franța (coordonator), PLATON M.E.P.E. – Grecia,  EUN PARTNERSHIP AISBL – Belgia, Universidad De Valladolidad – Spania, Stichting Incubator – Olanda, Eurocrea Merchant – Italia, Inspectoratul Școlar Județean Iași – România.

Proiectul Erasmus+ „Student Talent Bank”, implementat de I.S.J. Iași în perioada 2017-2019, area ca SCOP promovarea educației antreprenoriale în rândul profesorilor din școlile secundare, pentru a preveni abandonul școlar, pentru a facilita tranziția de la școală la locul de muncă și pentru a crește implicarea elevilor, în special în școlile care înregistrează un procent ridicat de minorități etnice și studenți străini.

Pentru a reuși acest lucru, proiectul vizează dezvoltarea la profesori a competențelor antreprenoriale și a mentalității de a încuraja implicarea școlară (O1), având suport o platformă online, The Bank Time Talent School. Provocarea este de a trece de la antreprenoriatul clasic, cu accent pe crearea de noi locuri de muncă și de afaceri, la o nouă tendință, concentrată pe mentalitatea și comportamentul întreprinzător, astfel încât educația antreprenorială să devină, prin promovarea învățării prin practică, a eficacității de sine, a rezilienței și a motivației, o metodă de dezvoltare, care le permite elevilor să-și ia viitorul în propriile mâini.

În acest sens, au fost stabilite două AXE CONCEPTUALE (consolidarea profilului cadrelor didactice, prin redimensionarea educației și învățării antreprenoriale cu o abordare participativă pentru formare, respectiv utilizarea educației antreprenoriale ca metodă de sprijinire a profesorilor pentru a crește angajamentul elevilor și șansa de a-și gestiona viitorul), precum și o serie de OBIECTIVE ambițioase, relevante pentru educația europeană actuală: dezvoltarea de competențe și abilități relevante și de calitate pentru profesorii din învățământul secundar pentru a promova dezvoltarea lor profesională în materie de educație antreprenorială; sprijinirea școlilor pentru combaterea abandonului școlar timpuriu prin abordarea de noi metode și instrumente pentru a încuraja implicarea și motivația elevilor; îmbunătățirea calității și a eficienței educației și a formării profesionale; promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.

ACTIVITĂȚILE ASUMATE de către I.S.J. Iași în cadrul proiectului au în vedere coordonare regională și participarea echipei I.S.J. la cinci întâlniri transnaționale, contribuții la dezvoltarea rezultatelor intelectuale (elaborarea metodologiei de cercetare privind necesitatea educației antreprenoriale în gimnaziu și liceu  – aplicată în 40 de școli din județ; contribuții la modulele Antreprenoriat Student Talent (Time) Bank pentru cadrele didactice, precum și pentru Platforma ST Bank), contribuții și participare la programul de studiu  intensiv (implicând cinci profesori din județ – februarie 2019, Bruxelles), un eveniment de multiplicare, la care se adaugă acțiunile specifice de diseminaremonitorizare și evaluare a calității.

Acest nou proiect Erasmus+ din portofoliul Inspectoratului Școlar Județean Iași susține și promovează interesul strategic al instituției pentru orientarea demersurilor educaţionale spre o educaţie complexă (formală, nonformală, de tip life long learning), flexibilitate organizaţională sau cooperare şi solidaritate socială, cu receptivitate față de perspectivele europene în domeniu.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;