5:13 pm - Monday April 19, 9458

83 de unități de învățământ din Iași au participat la competiția Școala Generozității

În luna decembrie, luna Generozității – valoare cultivată și promovată în cadrul proiectului educațional Școala valorilor autentice, inițiat și organizat în acest an școlar de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, la competiția pentru obținerea titlului Școala Generozității au participat 83 de unități de învățământ din județul Iași. Astfel, proiectul I.S.J. Iași a constituit un pretext și a oferit contextul necesar pentru implicarea unui număr impresionant de elevi, profesori, părinți și parteneri din comunitate în activități caritabile, de voluntariat, de strângere de fonduri pentru cei care se află în suferință și au nevoie de sprijinul semenilor, fiecare școală fiind protagonista a cel puțin unui eveniment de educare a elevilor în spiritul valorii promovate, chiar dacă nu toate s-au înscris în competiția județeană a lunii.

Din paleta largă și diversificată a activităților organizate de instituțiile de învățământ, comisia județeană a evaluat cu punctaj maxim școlile, liceele și grădinițele care au avut o manifestare constantă, pe tot parcursul lunii decembrie, cu un număr mare de beneficiari și elevi, parteneri implicați, cu impact educativ, originalitate, relevanță, eficiență și creativitate în activitățile desfășurate, precum și promovarea lor în comunitate. În urma evaluării, titlul simbolic Școala Generozității a fost acordat următoarelor instituții, pe tip și nivel de învățământ: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 13 Iași – pentru învățământul preșcolar, Școala Primară „Carol I” Iași – pentru ciclul primar, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași – pentru ciclul gimnazial, Colegiul Național Iași – pentru licee și colegii teoretice, Colegiul Tehnic “Ioan C. Ștefănescu” Iași – pentru licee și colegii tehnologice, iar din mediul rural – Școala Profesională Tătăruși.

Școala Primară „Carol I” Iași este pentru a doua oară deținătoarea titlului unei valori din cadrul proiectului I.Ș.J., în luna septembrie fiind desemnată Școală a Punctualității. Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași s-a remarcat prin numărul mare de parteneri (Primăria Iași, Mitropolia, școli gimnaziale din mediul urban și din mediul rural, ONG-uri) atrași în desfășurarea activităților caritabile, lecțiilor interactive, spectacolelor artistice, expozițiilor și atelierelor de creație cu impact în comunitate și cu multiple valențe formative pentru elevi.

Dintre liceele ieșene, Colegiul Național Iași a impresionat prin număr, diversitate și relevanță a activităților, organizând donații de carte, table magnetice, jocuri didactice pentru copii din școlile din mediul rural, dar și colecte de rechizite, jucării, obiecte de vestimentație sau dulciuri. A fost valorificat principiul ShoeBox, donațiile fiind făcute pe criteriul de gen și vârstă. De asemenea, au fost organizate târguri de Crăciun, donații și spectacole artistice caritabile pentru strângerea de fonduri necesare terapiei copiilor cu autism. Activități valoroase au fost organizate și la Liceul Teoretic „V. Alecsandri” Iași, acestea fiind incluse în proiectul „Puțin pentru tine, mult pentru alții”, care se desfășoară pe parcursul anului școlar 2017-2018.

Activități interesante au avut loc și la Școala Gimnazială „M. Codreanu” și „A. Russo” din Iași, unde elevii au fost implicați în activități de voluntariat la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, care a constat în pictarea pereților unei săli de tratament cu scene inspirate din desenul animat “Robin Hood”, pentru a crea copiilor din spital o atmosferă mai prietenoasă, mai veselă.

Una dintre activitățile inedite ale Colegiului Tehnic “Ioan C. Ștefănescu” Iași a fost Gala Bunei Speranțe, organizată în parteneriat cu Fundația Star of Hope România, fondurile fiind folosite pentru a oferi cadouri copiilor și tinerilor cu dizabilități de la Centrul Regional de Reabilitare “Steaua Speranței” din Iași. De asemenea, în cadrul unui concurs pe clase au fost colectate daruri sub formă de produse alimentare, dulciuri, haine, jucării, cărți pentru 173 de familii cu mai mult de 8 copii din mediul rural ale județelor Iași (Icușeni, Voinești), Botoșani și Neamț.

Elevii de la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași au avut o inițiativă deosebită în dorința de a sensibiliza comunitatea pentru susținerea unui profesor din liceu care are nevoie de un transplant în străinătate, distribuind scrisori cu mesaje motivaționale în mijloacele de transport în comun; au colindat și au oferit daruri vârstnicilor de la căminul de bătrâni “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, precum și tinerilor din penitenciar.

Și școlile din mediul rural au demonstrat implicare și creativitate în organizarea activităților din luna Generozității: Școala Profesională Lespezi a organizat dezbaterea cu tema “Regele Mihai I al României – model de generozitate”, iar deținătoarea titlului simbolic, Școala Profesională Tătăruși, s-a distins nu numai prin numărul semnificativ de activități proiectate și desfășurate pe tema generozității, dar și prin varietatea acestora și prin impactul educațional pe care l-au avut în procesul de formare, la elevi, a principiilor de viață și a valorilor etice superioare care au fost cultivate în cadrul lor.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;