Cursuri de teatru creativ pentru copiii cu nevoi speciale

În cadrul proiectului „ESSENSE – Educaţia elevilor cu dizabilităţi are sens” (2017-1-RO01-KA101-036232), finanțat prin programul Erasmus+, o echipă de 5 profesori (Carmen-Elena Timuș, Simona Galan, Petronela Grădinaru, Gabriela Prisăcariu, Andrei Mocanu) din Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, a participat alături de colegi din Croația și Spania, la un curs de teatru creativ pentru copiii cu nevoi speciale, organizat în Berlin, Germania, de Utopia Education and Art Organisation.
Obiectivul principal al cursului desfășurat în perioada 05 – 09.03.2018, a fost reprezentat de învățarea unor metode și tehnici de predare utilizând teatrul ca instrument facilitator pentru procesul de predare și dezvoltare personală a copiilor cu nevoi speciale. Experiența de formare a vizat și înțelegerea efectului expresiei artistice prin teatru asupra dezvoltării sociale, emoționale, fizice, cognitive și morale a celor implicați. Activitățile au constat în jocuri, aplicații creative și de improvizație, prezentarea video a unor secvențe din culisele unei piese de teatru realizată cu trupa de teatru de la Asociaţia Mina in Vielfalt e.V., interviuri cu părinți ai persoanelor cu dizabilități, vizite de lucru la organizația MINA – Leben in Vielfalt e.V. și la LebensWerkGemeinschaft gGmbH.
Participarea la acest curs de formare a avut un mare impact asupra cursanților datorită diversității de care a dat dovadă, a bunei structurări, a spectrului larg de exemple oferite, dar și pentru că s-au descoperit noi modalități de realizare a unor activități adaptabile persoanelor cu nevoi speciale. Pe tot parcursul trainingului s-au învățat nu doar noi modalități de transmitere a emoțiilor şi informațiilor, ci s-a urmărit și dezvoltarea spiritul creativ, a competențelor interculturale, a capacității de lucru în echipă şi a abilităților empatice.
Activitățile au fost organizate în cadrul proiectului „ESSENSE – Educaţia elevilor cu dizabilităţi are sens” (2017-1-RO01-KA101-036232), finanțat prin programul Erasmus+.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;