Centenarul Marii Uniri la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași

Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași a deschis, luni, 26 martie 2018, seria activităților din cadrul Săptămâna „Școala Altfel” cu manifestări deosebite dedicate Centenarului Marii Uniri. Evenimentele au cuprins:

  • Conferința Centenarul Marii Uniri a Românilor: ce se cuvine să nu uităm, susținută de prof. univ. dr. Lucian Leuștean de la Facultatea de Istorie a Universității ”Al. I. Cuza”, Iași;
  • Lansarea publicației Liceul Internat „C. Negruzzi” în anii Marelui Război. Elevi și profesori negruzziști pe front. Lucrarea își propune un exercițiu de reflecție asupra trecutului Colegiului Național ”Costache Negruzzi” și a modului în care școala a devenit parte a evenimentelor care au contribuit la succesul proiectului politic național din 1918. Cea mai mare parte a publicației este dedicată celor care și-au legat destinul de această școală – ca profesori sau ca elevi – și care au înțeles să se implice în confruntările de pe fronturile Primului Război Mondial și să lupte pentru un ideal, chiar cu prețul vieții.
  • Vernisajul expoziției tematice Liceul Internat în anii Marelui Război, organizată în spațiul școlii, ce cuprinde fotografii, medalii, brevete militare, scrisori, articole din presa vremii etc.

Manifestările au continuat marți, 27 martie 2018, cu activitatea intitulată Lecție de istorie în comunitate, organizatorii acesteia urmărind informarea unui public cât mai larg privind istoricul și rolul Liceului Internat în anii Primului Război Mondial. Astfel, elevii școlii au distribuit în comunitate un număr de 500 de pliante de prezentare privind evoluția școlii în condițiile dificile generate de înfrângerile militare din 1916 și de retragerea în Moldova a instituțiilor statului. Iașul a fost transformat în ”capitală de război”, iar Liceul Internat, ca și alte instituții emblematice ale orașului, au fost integrate în amplul sistem de organizare a ”rezistenței până la capăt”. Cursurile școlii au fost suspendate, iar clădirile și mare parte din dotările acesteia au fost puse la dispoziția autorităților. „La sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, am considerat că este o datorie morală și profesională de a aduce în atenția generațiilor din prezent aspecte din istoria școlii în aceste momente importante pentru țară și de a le oferi astfel posibilitatea de a reflecta la modul în care profesorii, absolvenții și chiar elevii de atunci au înțeles să se implice și să se sacrifice pentru împlinirea idealului national”, a declarat prof. Elvira Rotundu, directorul colegiului.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;