manifestări dedicate evenimentelor ce au marcat istoria României și a Europei, la Școala Gimnazială ”Ionel Teodoreanu”

Școala Gimnazială ”Ionel Teodoreanu” Iași  a organizat o amplă serie de manifestări dedicate evenimentelor ce au marcat istoria României și a Europei în ziua de 9 Mai, zi cu triplă semnificaţie. Este ziua în care România și-a proclamat Independenţa, la 9 mai 1877, ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei, marcând istorica declaraţie de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, declarație care a stat la baza amplului proces de construcţie a Europei unite.

”Te salutăm cu respect, Europa!” au spus într-un glas elevii claselor a III-a A și a III-a B, evidențiind prin activitatea lor cele trei principii ce stau la baza Uniunii Europene: respect, unitate și toleranță. Micii elevi au confecționat steaguri și au prezentat aspecte inedite, mai puțin cunoscute, care să reflecte identitatea națională a fiecărei țări europene.

”Unitate în diversitate” – respectul pentru tradițiile europene și valorile naționale, obiceiurile specifice fiecărei țări europene i-au reunit pe elevii și părinții claselor a IV-a A, B și C într-o activitate în care s-au familiarizat cu poziția geografică, istoria, dar și cu portul și gastronomia fiecărei țări membre a Uniunii Europene, înconjurați de steaguri, panouri reprezentative, preparate culinare, costume și obiecte decorative specifice, realizate de ei înșiși.

”Împreună pentru valorile românești și europene” – Elevii claselor a VII-a A și a VI-a B au sărbătorit ziua de 9 mai fără să omită niciun eveniment petrecut în această zi istorică. Au marcat Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial și Ziua Europei. Acesta a fost un bun prilej pentru a ne aminti și de marile nume ale literaturii române, Lucian Blaga (născut la 9 mai 1895), George Coșbuc (decedat la 9 mai 1918), Octavian Goga (decedat la 7 mai 1938), personalități ce au marcat literatura și viața politică românescă. Activitatea a avut drept scop trezirea interesului pentru studierea istoriei și literaturii, pentru cunoașterea și respectarea valorilor românești și europene, exersarea lucrului în echipă, a cooperării în vederea realizării unui proiect istoric și literar, dezvoltarea capacității de investigare prin realizarea unor prezentări cu teme impuse și cunoașterea multiplei semnificații a zilei de 9 mai. La final, toți cei prezenți au cântat imnul Europei.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;