Balcaniada de Geografie și-a desemnat câștigătorii

Ieri, 28 iunie 2018, în Aula ”Mihai Eminescu” din cadrul Universității “Al.I. Cuza” Iași s-a desfășurat festivitatea de premiere a celei de-a patra ediții a Balcaniadei de Geografie, competiție de maximă anvergură pentru  spatiul balcanic, în domeniul  geografiei. Balcaniada de geografie a fost  găzduită pentru prima data de România, poate în cel mai potrivit an, în care românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.

La nivelul Ministerului  Educației  Naționale a fost desemnat Iașul ca județ organizator, atât pentru rezultatele obținute de către elevii ieșeni la concursurile naționale și internaționale de geografie, cât și  pentru capacitatea organizatorică dovedită de învățământul preuniversitar, dar și universitar ieșean, confirmate în cadrul altor  activități comune de succes. La eveniment au participat 50 de elevi și 30 de profesori team leader, observatori și invitați din Serbia, Slovenia, Bosnia si Herțegovina, Republica Moldova și, bineînțeles, din România.

Pentru elevii participanți, profesorii coordonatori și comisia internațională a acestui eveniment, Inspectoratul Școlar Județean Iași, în calitate de organizator, a asigurat buna desfășurare a probelor de concurs (o probă teoretică scrisă, o probă practică pe teren şi o probă multimedia), dar și programul liber de cunoaștere a spațiului ieșean, de valorizare a tradiției și a competențelor științifice românești, în general, și a celor ieșene în special, precum și o aplicație de teren în zona Bucovinei și a Masivului Rarău.

La această ediție, delegația României a obținut un număr de șapte medalii, din care două de Aur, două de Argint și trei de Bronz, fiind, ca la edițiile anterioare, participantul care a obținut cele mai multe premii din palmaresul acestei competiții. Către Serbia au plecat șase medalii (trei de Argint și trei de Bronz), iar delegația Sloveniei a câștigat  cinci medalii (Aur, Argint și trei medalii de Bronz). Bosnia și Herțegovina, precum și Republica Moldova, aflată la prima participare în cadrul Balcaniadei de Geografie, au obținut câte două medalii, Argint și Bronz – Republica Moldova și două medalii de bronz delegația bosniacă.

Balcaniada de Geografie a fost organizată în parteneriat cu Facultatea de Geografie, Universitatea “Al.I. Cuza” Iași, Societatea de Geografie din România și Primăria Iași.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;