3:37 pm - Thursday September 20, 2204

Indicatorii tehnico – economici ai proiectului de reabilitare a Palatului Braunstein, aprobaţi de consilierii locali

Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali ieşeni au aprobat astăzi, cu unanimitate de voturi, principalii indicatori tehnico – economici privind realizarea lucrărilor de consolidare şi refuncţionalizarea a Palatui Braunstein, inclusiv devizul general actualizat al proiectului precum şi bugetul aferent acestuia. Valoarea actualizată a proiectului este 16.027.968,79 lei, fără TVA, respectiv 19.073.281 lei, cu TVA. Potrivit primarului Mihai Chirica, includerea acestui proiect de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei Consiliuloui Local Municipal are la bază intenţia municipalităţii de depunere a unei noi cereri de finanţare pentru proiectul de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein, în cadrul unei noi Axe a Programului Operaţional Regional (POR) al Uniunii Europene. Iniţial, proiectul nu obţinuse avizul pentru finanţare din bani europeni, motiv pentru care municipalitatea a contestat acest lucru la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est (ADRNE). Până la soluţionarea cauzei şi pentru că procesul de deteriorare a imobilului era din ce în ce mai accentuat, Primăria a decis ca lucrările de consolidare și refuncționalizare a clădirii să fie demarate cu bani de la bugetul local. Între timp, municipalitatea a obţinut câştig de cauză în urma contestaţiei depuse la ADRNE, urmând astfel ca banii alocaţi de la bugetul local pentru lucrările la imobil să fie decontaţi din fonduri europene. Execuția lucrărilor este estimată la 27 de luni, durata de garanție a acestora urmând a fi de minim 60 de luni. Potrivit proiectului tehnic, în urma lucrărilor de consolidare şi reabilitare, la nivelul parterului imobilului va fi păstrată galeria de artă, care va fi în relație directă cu un punct de informare, de care va fi despărțită printr-un perete amovibil din tâmplărie din lemn stratificat cu geam tip vitraliu, ce va da posibilitatea dublării capacității galeriei pentru găzduirea unor evenimente speciale. Soluția adoptată va pune accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă, astfel toate funcțiunile din parter vor comunica cu exteriorul prin vitrine cu uși pliabile ce vor putea fi deschise pentru a atrage publicul. Aceeași soluție va fi adoptată și pentru curtea interioară, ce va comunica cu spațiul de lectură de presă străină. La nivelul subsolului, accesul publicului va fi asigurat prin intermediul casei de scară ce face legătura cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul subsolului vor fi amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber. Etajul I și etajul II vor găzdui funcțiunea principală, cea de centre culturale cu mediatecă. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expoziții temporare. Etajul III va găzdui spații destinate organizării unor evenimente speciale, iar în spațiul de la mansardă vor fi amplasate un auditorium și un restaurant panoramic.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;