5:13 pm - Thursday April 19, 2683

Se modifică termenele de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice

Având în vedere modificările legislative aduse Legii 248/2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, începând cu data de 20.07.2018 termenele de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice se modifică după cum urmează:

  1. a) 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani
  2. b) 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani
  3. c) 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani

Totodată, în scopul asigurării unui serviciu public eficient, eliberarea unui paşaport simplu temporar în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, pentru cetăţenii români aflaţi în situaţii speciale, vă înaintăm precizările referitoare la dispozitiile art 17^1 alin. (1) lit. g si art. 17^1 alin.(5) din Legea 248/2005, texte normative ce au fost introduse de Legea nr. 133/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, care va intra in vigoare la data de 20.07.2018, după cum urmează:

– potrivit art. 17^1 alin. (1) lit. g, paşaportul simplu temporar va putea fi eliberat cetăţenilor români care îndeplinesc toate condiţiile prevăzute de lege şi care se află în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa lor pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic.

Totodată, alin. (5) al aceluiaşi articol a instituit obligaţia pentru solicitanţii paşapoartelor de a dovedi situaţiile prevăzute alin. (1) lit. g cu documente care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate.

În considerarea dispoziţiilor legale sus menţionate, din documentele prezentate de către solicitanţi trebuie să reiasă atât necesitatea, cât şi urgenţa deplasării în străinătate, necesitate şi urgenţă determinate de motive de sănatate, familiale sau profesionale, în condiţiile în care nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic.

Raportat la cadrul legal, cu titlu strict exemplificativ şi nelimitativ:

– documentele care atestă motive de sănătate ar putea fi reprezentate de: documente emise de autorităţile medicale, care consemnează (din care rezultă) necesitatea efectuării unui tratament/unor investigaţii/unor proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului, necesitatea procurării unei medicaţii din străinătate, etc; documente emise de autorităţile medicale care indică faptul că persoana în cauză este programată la o entitate medicală străină, la o anumită dată, pentru efectuarea unui tratament/unor investigaţii sau proceduri medicale şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic, etc.

– documentele care atestă motive familiale ar putea fi reprezentate de documente din care rezultă că o persoană (aflată în funcţie de situaţie, în România sau în străinătate), cu care solicitantul paşaportului are legături de familie, se află:

– în situaţia necesară şi urgentă de a urma un tratament/de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate, de a i se procura medicaţie din străinătate, etc;

– în diverse situaţii de dificultate în străinătate: deces, accidente, stare de arest, procese judecătoreşti, etc.

– în situaţii în care este necesară asigurarea asistării sau reprezentării intereselor sale în străinătate, etc.

Documentele care atestă motive profesionale ar putea fi reprezentate de documente/înscrisuri emise de entităţi (autorităţi, instituţii publice/private, societăţi, companii, organizaţii, etc.), din ţară sau din străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate a solicitantului, în contextul exercitării atribuţiilor (sarcinilor, îndatoririlor, misiunilor, responsabilităţilor) sale profesionale, al participării la cursuri (conferinţe, seminarii, etc.) profesionale.

Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic și a pașaportului simplu temporar este de 14 zile calendaristice.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;