Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” anunţă demararea concursului Euroscola 2018

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” anunţă demararea concursului Euroscola 2018. Ediţia din acest an îşi propune promovarea unui proiect derulat cu finanţare europeană din orice domeniu de interes, inclusiv cel a educaţiei. Deoarece Colegiul Pedagogic Vasile Lupu  a obţinut pentru a patra oară titlul de Şcoală europeană, graţie numeroaselor proiecte europene iniţiate şi implementate, proiectul ales spre a fi promovat este un proiect Erasmus +, derulat pe parcursul anului 2016. Este vorba despre proiectul  Erasmus + nr. 2016-1-RO01-KA102-023300 intitulat Formarea europeană a viitorilor învăţători.

Acest proiect a fost conceput în urma unei analize riguroase de nevoi şi şi-a  propus completarea formării elevilor în domeniul dobândirii cunoştintelor, abilităţilor şi compeţentelor lingvistice de predare a limbii străine la clasele primare.

Obiectivele specifice ale acestui proiect au fost următoarele:

1.Insuşirea de metode şi strategii specifice de predare-învăţare a limbii străine la clasele primare: predarea elementelor de lexic, fonetică, gramatică, a structurilor de comunicare.

2.Dezvoltarea competenţei de comunicare orală şi scrisă în limba straină, de relaţionare cu elevii în limba straina.

3.Dezvoltarea competenţei de redactare a proiectului didactic în limba straină în raport cu programa şcolară şi nivelul de studiu.

  1. Dezvoltarea competenţei de comunicare interculturală, în context profesional.

Grupul ţintă a fost format din 32 de elevi ai Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu”, de la profilul pedagogic din clasele a X -a si a XI-a, înscrişi la practica pedagogică la limba străină, în vederea susţinerii, la finele clasei a XII-a, a Atestatului de predare a limbii străine la clasele primare. Elevii au fost organizaţi în două fluxuri: un prim flux de 16 elevi au desfaşurat în prima săptămână ateliere de didactică la partenerul nostru de primire, Kairos Europe Limited din Londra, Marea Britanie şi în săptămâna a doua elevii au făcut un stagiu de practică pedagogică la Şcoala primară Rushey Green Primary School punând în practică competenţele dezvoltate în cadrul atelierelor de didactică a limbii străine.

Al doilea flux de 16 elevi, înscrişi la practica pedagogică în vederea susţinerii Atestatului pentru predarea limbii franceze la clasele primare, au urmat ateliere de didactica a limbii franceze la partenerul de primire, ESPE, Ecole Superieure du Professorat et de l’Education, instituţie care formează învăţători. In săptămâna a doua, elevii au fost repartizaţi în cinci  şcoli primare de aplicaţie ale partenerului nostru de primire ESPE.

Rezultatele obţinute au vizat dezvoltarea cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor de predare a limbii străine la clasele primare. Elevii beneficari ai acestui proiect au pus în practică competenţele dobândite în cadrul stagiului de practică pedagogică la limba străină şi elevii din clasa a XII a care au susţinut deja în  acest an examenul de Atestat la limba străină au obţinut rezultate foarte bune.

În cadrul campaniei de promovare a proiectului Eramus + ne propunem mai multe tipuri de activităţi prin care ne dorim sa ilustrăm  titlul generic al ediţiei din acest an, Europa pentru noi. Astfel, calendarul de activităţi cuprinde ateliere de formare realizate de elevii beneficiari, lecţii demonstrative la limba străină, interviuri realizate de elevii care optează pentru stagiul de practică pedagogică la limba străină, focus grup cu elevii beneficiari şi viitorii potenţiali beneficiari ai unui proiect Erasmus +. De asemenea, calendarul de activităţi  prevede mese rodunde şi dezbateri la care vom invita reprezentanţi ai comunităţii locale prin care dorim să ilustrăm importanţa cunoaşterii  limbilor străine într-o Europă în care una dintre valori o reprezintă promovarea multilingvismului în scopul menţinerii şi dezvoltării diversităţii lingvistice şi culturale.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;