3:10 am - Tuesday October 16, 2018

Produsele depozitate în blocul alimentar, sursa toxiinfecţiei de la Institutul Teologic Romano-Catolic

Produsele depozitate în blocul alimentar au reprezentat principal sursă  care a condus la focarul de toxiinfecţie înregistrat la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfantul Iosif”, in urma caruia mai multe persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la sfârşitul lunii august, au anunţat, astăzi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP)  Iaşi. Concluzia a fost stabilită în urma finalizării anchetei epidemiologice, care a fost declanşată în data de 24.09.2018, imediat după raportarea evenimentului de către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sfanta Parascheva”. “Ancheta realizată de Compartimentul de supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile a evidenţiat următoarele aspecte: probele recoltate de la pacienţi au fost negative la examenul bacteriologic; din cele 20 de probe de sanitaţie recoltate de la blocul alimentar, cinci au fost neconforme la examenul bacteriologic; în trei probe de aliment din cele 12 recoltate s-a evidenţiat prezenţa enterobacteriilor peste limita admisă. Tot în cadrul acestei anchete, inspectorii sanitari au aplicat o amendă de 3,000 de lei pentru nefolosirea substanţelor decontaminante”, se afirmă în comunicatul DSP. În altă ordine de idei, reprezentanţii DSP Iaşi precizează că, în ceea ce priveşte focarul de toxiinfecţie alimentară declanşat după participarea la o masă de pomenire în localitatea Cepleniţa, judeţul Iaşi, ancheta epidemiologică a fost finalizată. “Personalul Compartimentului epidemiologie a efectuat ancheta epidemiologică în localitatea Cepleniţa, a distribuit coprorecoltoare pacienţilor neinternaţi şi consumatorilor fără simptomatologie din familia care a organizat pomenirea, a cules informaţii despre starea de sănătate a altor participanţi şi a recoltat mai multe probe. În urma acestei anchete epidemiologice pot fi prezentate următoarele concluzii: probele recoltate de la pacienţi au fost negative la examenul bacteriologic; un angajat al firmei de catering a prezentat rezultat pozitiv pentru stafilococ patogen la proba de exsudat nazal; toate cele patru probe de aliment (una recoltată de la nivelul blocului alimentar al firmei de catering şi trei de la familia care a organizat evenimentul) au fost găsite necorespunzătoare la examenul bacteriologic; două probe de sanitaţie recoltate de la nivelul blocului alimentar al firmei de catering au fost pozitive la examenul bacteriologic. În urma controlului efectuat, inspectorii sanitari au aplicat firmei de catering o amendă de 5.000 de lei,  pentru lipsa probelor alimentare”, se afirmă în comunicatul DSP. Reamintim că, în urma acestui incident, cinci persoane au ajuns la Spitalul din Hârlau şi trei au fost au fost direcţionate către Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi. Investigaţiile de laborator efectuate în cadrul anchetei epidemiologice în cele două focare explică apariţia cazurilor de îmbolnăvire, chiar în condiţiile înregistrării unor rezultate negative la pacienţi, se mai arată în comunicatul DSP Iaşi.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;