Parteneriat educaţional Romania – Finlanda la Colegiul National ”Costache Negruzzi”

Aflat la prima ediţie, parteneriatul educaţional România –Finlanda își propune să clădească o nouă tradiție în cadrul proiectelor  internationale, de promovare a  dezideratelor educaționale românești , a exigențelor și  valorilor negruzziste și de cunoaștere a altor paradigmelor culturale europene. Astfel, în perioada 8 -14 octombrie 2018, Colegiul ”Costache Negruzzi” este gazda unei delegaţii formate din opt elevi  şi doi profesori de la liceul Sotunki  Lukio, Vantaa, Finlanda, în cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.

Acest dialog al culturilor va prilejui participanților deschiderea de noi perspective de a privi și a întelege lumea în vederea formării unei atitudini de toleranță, a  dezvoltării unei procupări de cunoaștere  mai profundă a valorilor unui alt spațiu european, de îndepărtare a stereotipurilor culturale si sociale și de asumare a unui rol activ în  comunitate.

Elevii implicați în acest proiect vor comunica în limba engleză, dezvoltându-şi astfel competenţele de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, își vor îmbunătăți abilitățile de a învăța și , în cazul profesorilor, de a preda, prin schimbul de bune practici educaționale, modelul finlandez având un renume de necontestat în domeniu. În decursul acestei săptămâni oaspeții finlandezi, găzduiți de colegii lor negruzziști, vor cunoaște  sistemul educațional, tradițiile, obiceiurile, stilul de viață românesc prin intermediul vizitelor, prezentărilor, expozițiilor, atelierelor de lucru pentru realizarea  unui calendar cultural româno-finlandez, partipării la lecții de limba engleză, matematică, activități sportive.

Pe agenda mobilității se regăsesc  vizite la principalele obiective turistice din Iaşi (Palatul Culturii, Teatrul Național, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Biblioteca Univ. ”Gh. Asachi”, Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza”, Grădina Botanică) şi din zona Bucovinei (Manastirea Voronet , Manastirea Sucevița, Muzeul Ouălor Încndeiate de la Vama, Atelierul de ceramică neagră de la Marginea, plimbarea cu Mocanita Huțulcă). Cele mai reprezentative momentele de pe parcursul acestei saptamani de lucru vor fi sursprinse intr-un colaj de fotografii, intr-o prezentare video si un jurnal al intalnirii.

Acest parteneriat educaţional a fost posibil datorită unei lungi colaborări, de 19 ani, dintre cele două instituții membre în cadrul programului internațional de mare anvergură, WORLD SCHOOL, program care a devenit puntea de lansare a multor altor schimburi culturale bilaterale initiate de profesorii și elevii negruzziști. Inițiativa acestei mobilități aparține d-nei prof. Gianina Artenie, care, alături de directorul școlii, prof. dr. Elvira Rotundu, prof. Dalia Mațoschi și cei opt elevi negruzziști  formează echipa de proiect a primei  ediţii a parteneriatului bilateral, România- Finlanda 2018.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;