PROIECT “Citizenship, Human Rights, Inclusion and Leadership for Democratic Schools (CHILD)”

În contextul proiectului “Citizenship, Human Rights, Inclusion and Leadership for Democratic Schools (CHILD)”, coordonat de  Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, o echipă de patru inspectori şcolari din cadrul instituţiei a participat, în perioada 15 – 19 octombrie, la programul de formare “The Teacher as a Change Agent” („Profesorul ca agent al schimbării”), organizat la Oslo, Norvegia, prin NewSchool AS. Finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului „Educație, burse, ucenicie și antreprenoriatul tinerilor în România”, 2018-EY-PMIP-R1-0006, proiectul îşi propune creșterea calității educației în școlile din județul Iași, prin proiectarea profilului școlii democratice, bazat pe cetățenie, drepturile omului, incluziune și leadership.

Programul de formare a fost construit pe premisa că accentul educaţiei trebuie mutat de la transmiterea de cunoştinţe spre formarea acelor abilităţi care îi permit individului să se orienteze într-o lume volatilă şi ambiguă, aflată într-o dinamică socială şi tehnologică continuă. Organizat într-un format inedit, mizând pe ideea că schimbarea nu se poate produce prin individ ci prin echipe care colaborează şi învaţă împreună, precum şi pe principiul „cât de puţin este suficient?”, programul de formare le-a propus participanţilor experienţa construirii unui curriculum pe baza modelului Vision Backcasting introdus de KAOSPILOT. Pe acest cadru, formatorul cursului a facilitat cooperarea, autocunoaşterea, autoevaluarea, învăţarea experenţială, învăţarea pe bază de proiect şi, nu în ultimul rând, reflecţia asupra metodelor utilizate, instrumentelor şi modelelor de interacţiune. De asemenea, în cadrul activităţii de formare au fost organizate vizite la Montessoriskolen şi Mailand Videregaende Skole din Oslo.

La nivel local, proiectul se va concretiza într-o broşură intitulată „Să fim schimbarea!” ce va conţine articole pe temele abordate pe parcursul stagiului, precum şi în ateliere de formare organizate cu managerii de unităţi şcolare şi cu profesorii din judeţ.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;