Elevii Liceului Tehnologic Agricol Miroslava , parteneri de succes în cadrul proiectelor europene

Elevii din cadrul Liceului Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu” Miroslava manifestă un interes deosebit atât pentru utilizarea TIC, cât și pentru dezvoltarea de aplicații mobile, în scopul învățării. Deși interesul acestora este rezultatul aprofundării informațiilor transmise la orele de curs, un rol important îl au proiectele europene în care școala noastră a fost implicată de-a lungul timpului, atât în calitate de partener, cât și în calitate de coordonator. Amintim,dintre acestea, proiecte desfășurate în parteneriat cu instituții precum Colegiul Național de Viticultură Stăuceni – Chișinău, Colegiul Milanowskiego Edukaciynego Milanowek din Polonia, Liceo Scientifico Statale  “Giuseppe Berto” Vibo Valentia din Italia, Colegiul Kettering din Marea Britanie, Colegiul Bradford din Marea Britanie.

De asemenea, școala noastră a fost parteneră în numeroase proiecte Leonardo și a inițiat 2 proiecte transfrontaliere, finanţate de către Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013 (“Parcul educational- model de educație ecologică transfrontalieră” și “Firma de exercitiu”, fiecare în valoare de 100000 euro).

În prezent, sunt în faza de implementare 2 proiecte, finanțate prin programul Erasmus+: “Using ICT in Music Education”, cu parteneri din Turcia, Italia, Malta, Portugalia, Bulgaria, Slovacia, centrat pe utilizarea tehnologiilor interactive în procesul de învățare și “Mobile applications to ease learning for students”.

Proiectul “Mobile applications to ease learning for students” (2017-1-RO01-KA219-037187_1) este coordonat de Liceul Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu”,  Miroslava și are ca parteneri instituții din Polonia (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Radomsku ul. Brzeźnicka 20 97-500 Radomsko), Turcia (Özel Ege Bilim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Egebilim Eğitim ve Öğretim A.Ş.) și Grecia(Music School of Komotini).

Scopul proiectului este dezvoltarea de aplicații utile învățării pentru telefoanele care utilizează sistemul de operare Android. Elevii din cele 4 țări partenere au participat, în cadrul mobilităților care au avut loc în Polonia(18-24 februarie 2018) și în România (13-17 mai 2018), la mai multe work-shop-uri IT(Lessons and workshop -12 steps in creating and releasing an app, Workshop- The mobile applications` utility -finding objectives, distance calculation), susținute de specialiști în domeniu. În cadrul acestor întâlniri, s-au familiarizat cu programul App Inventor 2, aplicații mobile (MIT AI2 Companion, Note-Evernote).

In perioada 22-26 octombrie 2018, a avut loc, în Turcia, cea de-a treia activitate de învățare din cadrul acestui proiect. Elevii au dezvoltat noi aplicații și au participat la un dialog intercultural intensiv, marcat de evenimente și experiențe unice. Cu siguranța, activitățile la care au participat până acum, precum și cele la care vor participa în luna martie 2019, în Grecia (ultima mobilitate dedicată elevilor în acest proiect), vor contribui la dezvoltarea lor personală și la conturarea unui profil centrat pe dezvoltarea abilităților de viață și pe învățarea practică.

Dincolo de profilul proiectului, centrat pe dezvoltarea aplicațiilor mobile, activitățile cuprinse în program au asigurat diversitate, prin alternanța dintre formal și non-formal, ceea ce a permis o permanentă colaborare între elevii și profesorii din țările partenere.

“Suntem bucuroși de reușita acestui proiect și sperăm în viitoare colaborări. Am discutat cu reprezentanții instituțiilor partenere despre posibilitatea implementării unor noi parteneriate strategice. Proiectele ERASMUS + au un impact deosebit în comunitate iar elevii noștri au fost foarte încântați”, a declarat reprezentantul legal al instituției de învățământ, director prof. Timu Constantin.

“Am descoperit oameni noi și m-am descoperit pe mine însumi, într-o noua ipostază. Este fascinant să poți face schimb de impresii cu elevi din alte țări. Mi-a plăcut foarte mult, totul a fost foarte bine organizat.”(Florin Zaharia, clasa a XI-a)

Filed in: Educație

Comments are closed.

;