Sănătate și mișcare – valori promovate în cadrul proiectului lansat de Inspectoratul Școlar Județean Iași – “Școala pentru valori autentice”

„Școala pentru valori autentice” – proiectul Inspectoratului Școlar Județean Iași, care s-a bucurat de mare succes în rândul comunității educaționale la nivelul județului în anul școlar 2017-2018, continuă și în acest an prin cultivarea unui nou set de valori morale și civice, prin activități școlare și extrașcolare organizate lunar de către unitățile de învățământ din mediul rural și urban.
În luna noiembrie, Inspectoratul Școlar Județean Iași a promovat două valori, sănătatea și mișcarea, invitând elevii și profesorii să confere o dimensiune aplicativă celebrului dicton latin „Mens sana in corpore sano”. În competiția pentru câștigarea premiului simbolic al valorii lunare s-au înscris 65 de unități de învățământ. Pe lângă activitățile specifice, precum competiții sportive, desene, jocuri in aer liber, realizarea unei piramide a alimentelor, dezbateri pe tema alimentației sănătoase, scenete cu un puternic impact educativ, elevii și cadrele didactice au extins aria activităților prin ateliere de gastronomie, competiții de dans, euritmie în pauze, activităţi practic-gospodăreşti, cursuri de prim ajutor, flash-mob-uri în comunitate, parade eco inedite, excursii, donaţii de fructe sau târguri de legume.
Criteriile folosite în evaluare au vizat, în mod deosebit, impactul activităților în comunitate, originalitatea acestora, numărul crescut de elevi participanți, colaborarea cu partenerii din comunitate, fiind desemnate câștigătoare următoarele instituții: Grădinița cu Program Prelungit Nr.25 Iași, Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iași, Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil ” Iași, Școala Gimnazială Nr. 1 Comarna, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași, precum și Școala Profesională Focuri.
Dintre școlile gimnaziale din mediul rural, s-a remarcat în mod deosebit Școala Gimnazială Nr. 1 Comarna, atât prin diversitatea activităților, cât și prin originalitatea acestora. Elevii au fost antrenați să participe la activități practice, au exploatat universul vitaminelor și importanța acestora în construirea unui stil de viață sănătos, au combătut vehement efectul E-urilor din diverse produse alimentare prin aprofundarea conținutului etichetelor și a strategiilor de marketing care maschează anumite riscuri, au participat la ateliere de gastronomie, au marcat importanța mișcării prin drumeții și diverse jocuri și competiții sportive. Nu au uitat nici de importanța sănătății minții și a sufletului, pe care au cultivat-o prin activități creative și prin diverse modalități de permanentizare a unei gândiri pozitive. Toate activitățile au fost realizate în parteneriat cu diverse instituții din comuna Comarna, generând un puternic impact în comunitate.
Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iași a organizat un flashmob în care au fost implicați toți elevii. De asemenea, au avut loc competiții sportive la care au participat elevii și părinții, concursuri de recunoaștere a alimentelor, de crearea unor epigrame, copiii au preparat meniuri sănătoase, au calculat caloriile unor alimente, au vizitat cabinete medicale.
Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil ” Iași a implicat în cele 42 de activități dedicate sănătății și mișcării peste 2000 de elevi și 25 de parteneri (reprezentanți ai comunității, specialiști în nutriție și sănătate, profesori universitari, salvamontiști, medici). S-au desfășurat work-shop-uri cu profesori și elevi, un training de formare pentru elevi prin Crucea Roșie, dezbateri și studii de caz privind nutriția și consumul inutil de energie fizică prin obiceiuri nesănătoase, ateliere de cromoterapie și de sănătate prin mișcare la Grădina Botanică, activități sportive în aer liber și în sălile de sport din Iași, concursul bicicliștilor și dezbateri despre siguranța bicicliștilor în colaborare cu Primăria Iași și Baroul Iași, nenumărate activități demonstrative privind acordarea de prim ajutor și acțiuni de prevenire a obezității. Toate acțiunile au fost promovate în comunitate, în presa locală, elevii au realizat reportaje pentru posturile de televiziune locală și au organizat o videoconferință cu partenerii din Chișinău – Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale și Colegiul Național „A.M. Diordiță” Chișinău, pentru a promova exemple de bună practică.
Dintre activitățile Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași, se remarcă concursul organizat în parteneriat cu Salvați Copiii, intitulat “Adevăr sau provocare”, concurs ce abordează tema sănătății, activitate în urma căreia elevii au identificat efectele deciziilor nesănătoase.
Luna pentru sănătate și mișcare i-a provocat pe cei mici să iasă din spațiul sălii de clasă și să participe la concursuri în aer liber, jocuri cu cântec și mișcare alături de cadre didactice, părinți și alți parteneri din comunitate. Au fost organizate concursuri de biciclete, trotinete, meciuri de fotbal, curse cu obstacole, trasee de orientare turistică, ocazii pentru preșcolari de a-și dezvolta abilitățile sportive, dar și încrederea în sine, abilitățile de colaborare și spiritul de echipă. La aceste activități s-au adăugat cele de promovare a sănătății prin alimentație sănătoasă, mesajul fiind transmis în diverse forme: teatru, muzică, dans, modelaj, pictură sau activități gospodărești.
Varietatea, expresivitatea și impactul activităților desfășurate în luna noiembrie sugerează receptivitatea beneficiarilor pentru un stil de viață sănătos, nevoia de educație și formare prin conectarea cu natura și armonizarea între trup și suflet.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;