Un loc de muncă pentru fiecare!

Miercuri, 30 mai 2012, a avut loc conferința de închidere a proiectului “Centru de consultanță, consiliere psiho-socio-profesională și terapie pentru persoanele  neocupate/fără loc de muncă/inactive din județul Iași” , proiect implementat de către Cabinetul Individual de Psihologie Petcu Gabriela Grigorița. Proiectul, derulat sub titulatura „Un loc de muncă pentru fiecare”, a avut o valoare totală de 2.091.679 lei (finanțare nerambursabilă 1.987.095 lei) și a beneficiat de cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni”, Axa prioritară 5  “Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenție 5.1. “Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare”.

Proiectul a avut drept obiective principale: aplicarea și dezvoltarea unui set complex de mijloace și metode (analiză, informare, sprijin, consiliere, orientare și reorientare profesională, promovare) în vederea sprijinirii și mobilizării persoanelor neocupate, a șomerilor, a șomerilor tineri și a șomerilor de lungă durată, a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în cadrul Centrului de consultanță, consiliere psiho-socio-profesională și terapie; atragerea și menținerea a cât mai multe persoane pe piața muncii în scopul creșterii ratei de ocupare și a îmbunătățirii capacității de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, a șomerilor și a persoanelor inactive.

“În cadrul acestui proiect s-a realizat motivarea personală a beneficiarilor pentru a-și valorifica capacitățile și pentru a atinge nivelul maxim de dezvoltare profesională și personală. Prin colaborările existente cu diferite instituții ale județului Iași și organizații de profil, s-a urmărit ca beneficiarii să aibă posibilitatea să urmeze o calificare care se potrivește aptitudinilor lor și preferințelor personale, posibilitatea de a termina ciclul de studii, participarea la târguri și training-uri pentru ocuparea forței de muncă cu implicarea diferitelor instituții, organizații și companii. Prin elaborarea propriului CV, scrierea unei scrisori de motivare și realizarea unei simulări a interviului de angajare, beneficiarii au fost în același timp familiarizați cu principiile de acțiune și nevoile instituțiilor responsabile pentru angajarea șomerilor și a persoanelor neocupate. Prin intermediul acestui proiect, beneficiarii au devenit siguri de prezența, existența aptitudinilor și calificărilor necesare pentru un viitor post, au beneficiat de asistență pentru o înțelegere mai bună a drepturilor lor și pentru a ști cum să facă față eventualelor dificultăți pe care le-ar putea întâlni la un nou loc de muncă. În același timp, ei au fost informați care sunt drepturile pe care le au în procesul de angajare și în exercitarea propriu-zisă a responsabilităților de angajat (care sunt condițiile ce trebuie stipulate în contractul individual de muncă, modalitatea de calculare și oferire a salariului, a concediului de odihnă și a concediului pe caz de boală etc.), informare care s-a derulat continuu, având în vedere și modificările legislative apărute în perioada de derulare a proiectului. Totodată, s-a urmărit îmbunătățirea relațiilor sociale, cu familia, dorindu-se să se obțină o integrare cât mai completă a acestora în cadrul firmelor în care își vor desfășura activitatea profesională, reușind astfel să lucreze într-un climat favorabil. Nesiguranța și lipsa locurilor de muncă, lipsa banilor și a salariilor sunt motivele cele mai frecvent uzitate pentru insucces și nereușită, și din aceasta cauză am oferit beneficiarilor acestui proiect posibilitatea de a-și dezvolta într-un mod normal și favorabil capacitățile și aptitudinile în vederea obținerii unui post în viitor în funcție de abilitățile personale și cerințele pieței muncii și a îmbunătățirii activității profesionale la locul de muncă”, a declarat Lucian Petcu, managerul de proiect.

Prin intermediul acestui proiect, 1123 de persoane au beneficiat de consiliere/orientare/acces pe piața muncii, pese 500 dintre acestea figurând în prezent ca angajați stabili în câmpul muncii. “Indicatorii propuși în cadrul proiectului au fost realizați și chiar depășiți. Cel puțin jumătate dintre beneficiarii noștri și-au găsit un loc de muncă. Proiectul poate fi considerat un exemplu de bună practică, el putând fi replicat atât la nivel local, cât și regional”, a precizat Lucian Petcu.

Filed in: Economic, Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;