Strategii pentru calitate sub egida ERASMUS+, la Școala Gimnazială Ion Creangă Iași

Vineri, 15 februarie 2019, a avut loc o amplă activitate de formare în cadrul programului Erasmus+, la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Iași, grupul țintă constituindu-l cele 40 de cadre didactice participante, din toate locațiile școlii: Ion Creangă și Petru Poni, Grădinița nr. 15 și Grădinița nr 23. Formarea a fost realizată de cei 5 profesori ai școlii – la care s-au alăturat alți 2 profesori cu experiență – care, în octombrie 2018, au participat la o activitate de pregătire în predarea interdisciplinară și multidisciplinară a conținuturilor programei școlare, utilizând metoda CLIL, curs derulat inițial la Gimnaziul nr 4 din Torun, în Polonia.

Abordarea interdisciplinară și multidisciplinară a predării, vizată prin cele trei lecții interactive, desfășurate simultan și gândite unitar pe tema SĂRII și a drepturilor copiilor, s-a dovedit a fi o nevoie reală a profesorilor din Școala Ion Creangă. Utilizarea metodei CLIL în predare reprezintă, de asemenea, un imperativ al învățământului românesc modern pentru o integrare firească a elevilor în societatea europeană de mâine. Acesta este și unul dintre obiectivele parteneriatului strategic european Stepstowards future (Pași către viitor)derulat in colaborare cu scoli din PoloniaGrecia și Portugalia, care, la rândul lor, vor desfășura in perioada următoare, ateliere metodice de formare a profesorilor din școlile lor.

Activitatea de formare a debutat cu un prim modul care a vizat o studiere holistică a SĂRII –  de la aspectele știintifice (chimie/biologie) și cele legate de multiculturalitate (limba română/limba engleză) – incursiuni prin folclorul literar românesc și britanic-, la Revolutia industrială, drepturile copilului și elemente de identitate natională (cultură civică/istorie).  Predarea în limba română a interferat cu secvențe de învățare în limbi moderne, la clasele 5-8, bilingv (lb.română si lb.engleza), elevii fiind organizați în grupe mixte, alcătuite din membri ai Cluburilor Discoverers și Media din școală.

Activitatea a continuat cu un atelier metodic în care s-au prezentat și dezbătut oportunitățile de formare Erasmus+ pentru cadrele didactice – posibilități depredare și oportunități de formare profesională prin intermediul activităților de mobilitate cu scop educațional KA1 și KA2.

„O activitate metodică de înaltă ținută!” a declarat d-na director al Școlii „Ion Creangă”, Nicoleta-Cristina Crețu, care a mărturisit că se simte fericită că are o ȘCOALĂ CA SAREA-N BUCATEîn care educatori, învățători și profesori, dascăli ai școlii, traiesc intens și interdisciplinar fiecare proiect al organizatiei!

Filed in: Educație

Comments are closed.

;