Mobilitate Erasmus+ la Școala Gimnazială ,,Petru Rareș”, Hîrlău

În perioada 25.03-29.03.2019 s-a desfășurat a doua mobilitate Erasmus+ a proiectului BEST. Better Education for Students and Teachers, identificat cu numărul de referință 2018-1-BG01-KA229-047898,la Hîrlău, județul Iași. Gazdă a fost Școala Gimnazială Petru Rareș, Hîrlău, parteneră în acest proiect, care a organizat mobilitatea din România cu titlul We are ready to explore the technology of the future (short-term exchange of groups of pupils). La această întâlnire au participat 8 profesori și 16 elevi din cele 4 țări partenere: “Ivan Vazov” Secondary School, Mezdra (Bulgaria), Bedriye ve Kadir Uysal Ortaokulu, Ușak (Turcia), Osnovna skola Cestica (Croatia), Zespol Szkolno-Przedszkolny w Juszczynie (Polonia) și 6 profesori și 16 elevi din partea țării gazde.

Proiectul BEST. Better Education for Students and Teachers rezumă experiența a 5 țări cu diferite resurse digitale și oferă, totodată, tinerilor elevi oportunitatea de a interacționa cu elevi din medii europene culturale diferite. Parteneriatul strategic este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ pe o perioadă de 18 luni și este coordonat de Școala Gimnazială “Ivan Vazov”, Mezdra ( Bulgaria).

Scopurile acestui proiect vizează: consolidarea punților digitale de comunicare (într-un concept de învățare și predare); schimbul  de bune practici privind strategiile și instrumentele care pot fi utile și de ajutor, atât pentru elevi,cât și pentru profesori; obținerea de  performanțe în sălile de clasă europene din secolul XXI.

Parteneriatul strategic va contribui la crearea unei noi viziuni a profesorului modern ca inițiator și colaborator înr-un nou tip de școală,dar și participant activ la un sistem eficient de calificare și dezvoltare profesională.

În cadrul întâlnirii din România s-au derulat diverse activități care au contribuit la atingerea obiectivelor proiectului. Astfel,s-au desfășurat workshop-uri și activități practice în cadrul cărora elevii au fost familiarizați cu utilizarea unor aplicații și programe ca:  QR code Generator and Reader, Quiver.vision (http://www.quivervision.com/) PowerPoint, Postermywall, (https://www.postermywall.com/), Kahoot (https://kahoot.com/),Quizizz  (https://quizizz.com/join/), Padlet (https://ro.padlet.com/dashboard), Visual Studio, Actionbound  (https://en.actionbound.com/).

Elevii și profesorii din școlile partenere au avut oportunitatea să viziteze toate unitățile de învățământ din orașul Hîrlău (Grădinița cu program prelungit, Liceul Tehnologic, Colegiul Ștefan cel Mare), interacționând cu elevii și profesorii români, împărtășind experiențe și exemple de bune practici.

De asemenea, elevii însoțiți de profesorii lor au desfășurat o vizită de documentare la Universitatea Al. I. Cuza, Iași având următoarele obiective: furnizarea unor informații legate de oferta educațională a Universității, promovarea exemplelor de bune practici în domeniul educațional și realizarea unor vizite de informare/cooperare/dezvoltare.

Elevii au beneficiat de un tur ghidat al Universității,facilitat de doamna Lidia Bourceanu, reprezentant al biroului de comunicare al Universității AL.I. Cuza.  Oaspeții au aflat informații despre istoria și importanța Universității pentru viața culturală a județului Iași și a Moldovei, au vizitat Sala Pașilor Pierduți, Aula Magna, Biblioteca și Muzeul Universității.

Un rol important în atingerea obiectivelor proiectului de parteneriat l-a avut vizita la Facultatea de Informatică,din Iași. Elevii și profesorii au fost întâmpinați de doamna prodecan Lenuța Alboaie și de doamna Corina Forăscu, reprezentant al biroului de comunicare din cadrul Facultății de Informatică, Iași.

Doamna Corina Forăscu le-a oferit oaspeților informații despre România,despre orașul Iași,despre importanța Universitătii Al.I. Cuza,precum și informații despre oportunitățile pe care le oferă Facultatea de Informatică  pentru viitorii studenți. Elevii au primit broșuri în limba engleză cu oferta educațională pentru Master și Doctorat a Facultății de Informatică.

Prin amabilitatea doamnei prodecan,Lenuța Alboaie, elevii și profesorii au avut oportunitatea să viziteze câteva laboratoare de informatică ale Facultății, au împărtășit experiențe cu studenți și profesori români.

Vizita de documentare la Facultatea de Informatică a facilitat transferul de bune practici europene în domeniul IT, contribuind la consolidarea și dezvoltarea dialogului intercultural.

Unul dintre obiectivele întâlnirii din România l-a constituit cunoașterea și promovarea valorilor religios-culturale. În acest sens, oaspeții au vizitat Mănăstirea Trei Ierarhi-Iasi, Ansamblul Muzeal al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei-Iași, Grădina Botanică- Iași,  Muzeul Viei și Vinului din orașul Hîrlău.

În ultima zi de activitate, participanții au primit certificate de participare și Europass Mobility,iar familiile gazdă au primit diplome de onoare.

Întâlnirea din România a fost prima mobilitate Erasmus+  din școala noastră și a însemnat descoperirea unor noi perspective, oportunități, lărgirea orizontului cultural, consolidarea și promovarea dimensiunii europene în școală.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;