5:13 pm - Sunday April 19, 2465

Cetățenia europeană activă la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” Iași

In luna aprilie 2019, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi promovează cetățenia europeană activă prin activități diverse. Un prim exemplu îl constituie dreptul de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, de care a beneficiat un grup format din 5 elevi și 2 profesori, prin participarea la activități de predare, învățare și formare, în cadrul proiectului „Problem solving in MINT or STEAM subjects in schools in Northern Ireland, Romania and Germany” (nr. 2017-1-DE03-KA219-035584_4), finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, proiect de parteneriat strategic – acţiunea cheie 2. Activitățile s-au desfășurat la St Dominic’s Grammar School din Belfast – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în perioada 1-6 aprilie 2019 și au cuprins: vizite de studiu, workshop-uri de robotică și programare, observarea unor ecosisteme, toate acestea cu scopul îndeplinirii obiectivelor proiectului, dezvoltării gândirii critice a elevilor, integrării aspectelor culturale în educație.

Un alt exemplu este încurajarea elevilor de a participa activ la viața democratică a UE. În acest an școlar, Liceul Teoretic ”V. Alecsandri” candidează pentru obținerea titlului de Școală – ambasador a Parlamentului European, în cadrul unui program derulat de Biroul de Legătură a Parlamentului European, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Asociația APDD ”Agenda 21”. In cadrul acestui proiect ne-am propus să creștem gradul de conștientizare și informare a tinerilor cu privire la instituțiile europene, la drepturile și oportunitățile pe care le au, la rolul lor în calitate de cetățeni europeni. O activitate interesantă va fi ”EU back to school” și se va derula vineri, 12 aprilie, începând cu orele 12.00. In cadrul acestui program, angajați ai institutiilor europene se reîntorc în școlile în care au studiat pentru a promova valorile europene. Noi vom avea onoarea să o întâlnim pe Oana Melinceanu, care ne va împărtăși experiența sa la Comisia Europeană din Bruxelles (DG pentru Cercetare si Inovare) și va prezenta instituțiile importante la nivelul UE, în contextul Președenției României la Consiliul UE și al viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

Prin toate aceste activități de formare a abilităților și atitudinilor specifice unei cetățenii active derulate în cadrul programelor europene, elevii ajung să își cunoască drepturile și responsabilitățile, să dea dovadă de implicare și solidaritate, să își dezvolte competențele interculturale, a declarat doamna director adjunct Mihaela Ionescu.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;