5:14 pm - Tuesday April 20, 7627

Masă rotundă pe tema inovației în oncologie

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Asociația Bolnavilor de Cancer Iași, în parteneriat cu Asociația Pacientul 2.0, Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO) și Roche România au organizat astăzi masa rotundă cu tema „Imunoterapia oncologică. Accesul la tratamente inovatoare în România, provocări şi oportunităţi”, care a avut loc în Amfiteatrul Institutului Regional de Oncologie din Iași.

Mai mulți reprezentanți ai autorităților locale, profesioniștilor din domeniul medical, asociațiilor de pacienți, industriei farmaceutice și presei s-au reunit pentru a discuta despre imunoterapiile oncologice și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții prin care pacienții care suferă de cancer pot să primească o șansă în plus. Cu această ocazie, a fost propusă o declarație de principii privind accesul pacienților români la imunoterapiile oncologice.

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului la nivel mondial. Spre deosebire de terapiile tradiționale, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui tip de cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar. Imunoterapiile aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici sau cancerul de vezică urinară. În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

„Pentru pacienţii care suferă de cancer, fiecare clipă în plus alături de cei dragi  este nepreţuită. De aceea, rolul nostru este să găsim soluţii, împreună cu reprezentanţii ai sistemului medical, autorităţi publice şi companii farmaceutice, pentru a putea uşura povara cancerului în România. Noi ne dorim ca imunoterapile oncologice să fie introduse cât mai repede pe lista medicamentelor compensate, deoarece acestea pot oferi o şansă în plus la viaţă pacienţilor români”, spune Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Cancerul este o boală cronică extrem de complexă, însă ritmul descoperirilor în acest domeniu este foarte alert. Acest fapt ne bucură, pentru ca noi ne dorim să tratăm pacienţii noştri cu un arsenal terapeutic cât mai actual. Imunoterapiile oncologice pot debloca reacţia sistemul imunitar, care luptă astfel mai eficient cu cancerul, ceea ce pentru pacienţi este un progres nesperat în urmă cu câţiva ani”, a declarat Prof. Dr. Lucian Miron, Sef Sectie Oncologie, Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Declarație de principii

  1. În tratamentul cancerului, imunoterapiile funcționează diferit față de tratamentele citostatice standard.
  2. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui tip de cancer.
  3. În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice și pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.
  4. Pacienții români au nevoie de acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.

Important de reținut despre imunoterapiile oncologice

  • Imunoterapiile oncologice utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului
  • Acestea au potențialul de a oferi supraviețuire pe termen lung multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată  ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate
  • Aceste terapii învață sistemul imunitar să se adapteze la evoluția în timp a cancerului, conferindu-i memorie imună
  • Efectele adverse sunt diferite față de terapiile standard.

Filed in: Sănătate

Comments are closed.

;