Colegiul Național Iași, participant la o competiție internațională de dezbateri academice, în cadrul unui proiect Erasmus+

În perioada 29 aprilie – 3 mai  2019, Colegiul Naţional Iaşi, coordonator al Proiectului  Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 Young Europe Debates, a participat în Portugalia la cea de a patra  activitate de învăţare a elevilor. Aceasta face parte din cadrul Parteneriatului Strategic al cărui obiectiv principal este conștientizarea rolului valorilor cetățeniei active și democratice prin intermediul participării la competiții de dezbateri academice. Programul mobilităţii a fost unul complex și a implicat participarea tuturor școlilor  partenere: Colegiul Naţional Iași, Srednja Skola Gracac, Croaţia, Erich-Gutenberg-Berufskolleg din Bünde, Germania şi Agrupamento de Escolas de Aveiro, din Portugalia, şcoala gazdă a întâlnirii.

 În cadrul întâlnirii s-a desfăşurat competiţia internaţională de dezbateri academice pe tema politicii externe a Uniunii Europene (30 mai-1 mai). Competiţia a fost una stransă, în finală calificându-se echipaje internaţionale ce au cuprins şi doi elevi ai Colegiului Naţional coordonaţi de prof. Camelia Chiharoi şi prof. Mihaela Ţurcanaşu. Dezbaterile s-au derutat şi pe pagina proiectului găzduită de platforma e-Twinning ( https://twinspace.etwinning.net/60842/forum ).

Echipajele au avut ocazia să se documenteze pe tematica politicii externe în cadrul unor work-shop-uri organizate pe echipe mixate, internaţionale, şi prin intermediul unor întâlniri cu persoane direct implicate şi anume primarul oraşului Aveiro, José Ribau Esteves, care a reuşit să atragă numeroase investiţii europene şi i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să meargă la vot pe 26 mai pentru Parlamentul European.

Pentru a putea ilustra modul de funcţionare a sistemului democratic din Portugalia, a fost realizată o excursie de studiu la Lisabona, împreună cu partenerii din proiect, care a avut ca principal moment vizitarea Palatului Parlamentului (Sao Bento Palace) şi asistarea la o sesiune de dezbateri parlamentare. Totodată, prin vizitarea oraşului, la Mănăstirea Jeronimos (unde a fost semnat tratatul de la Lisabona în 2007), turnul Belem, alte obiective culturale portugheze, elevii şi profesorii s-au familiarizat cu trecutul şi prezentul Portugaliei.

Toate aceste activităţi au fost pregătite în cadrul unei întâlniri transnaţionale a echipelor de management de proiect din cele 4 şcoli partenere derulată în Aveiro la începutul lunii aprilie (2-6 aprilie 2019).

Filed in: Administrație

Comments are closed.

;