Conferința “Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei – Apa, hidratarea și greutatea sănătoasă”

Conferinţa Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei – Apa, hidratarea și greutatea sănătoasă, va avea loc pe 18 mai 2018, orele 9.00-14.00, în Aula Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi. Evenimentul este organizat în cadrul programului Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși. Preconferință, pe 17 mai 2019, se vor organiza un simpozion științific și un curs de formare continuă pentru specialiștii din sănătate. Manifestarea este creditată cu 10 puncte EMC de către Colegiul Medicilor din Romania. Participarea este gratuită.

Evenimentul marchează Ziua Europeană de Prevenție a Obezității și este organizat de Fundația Tradiții Sănătoase, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi și Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Universitatea ”Al. I. Cuza”, Societatea Studenților Mediciniști Iași și sub egida Colegiului Medicilor Iași.

Obezitatea în rândul copiilor a crescut de 10 ori în ultimii 40 de ani (de la 1% la 10%). Obezitatea la vârsta copilăriei este un factor de risc pentru complicaţii multiple, cum ar fi: bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, diabetul zaharat de tip 2, sindromul metabolic, apneea în somn, unele forme de cancer, precum și afecțiunile psiho-sociale (depresia, stigmatizarea, stima de sine redusă).

Măsurătorile antropometrice realizate în programnului Traista cu sanatate arata o prevalență ridicată a obezității și supraponderalității în rândul copiilor din județul Iași.În mediul urban, prevalența excesului ponderal (supraponderalitate, inclusiv obezitate), este de 31%, iar în mediul rural de 29%. Îngrijorător este faptul că rata copiilor cu exces ponderal s-a dublat în mediul rural în ultimii 10 ani (de la 5% la 12%). Mai mult, procentul copiilor obezi este mai mare la sat decât la oraș. În mediul urban, obezitatea în rândul copiilor se menține în platou (cca11%). Este de presupus că o mai bună educație a copiilor din mediul urban a contribuit la stagnarea procesul de creștere a obezității în școlile participante la programul Traista cu sănătate. Beneficiarii acestui program educațional au fost peste 6000 de copii în acest an și peste 20.000 de școlari și preșcolari în ultimii 10 ani.

Combaterea obezităţii din copilărie necesită o abordare complexă, care pune accentul pe prevenție. Conferinţa Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei 2019, are ca subiect principal rolul unei hidratări sănătoase asupra greutății. Care este consumul sănătos de apă, cum putem crește consumul de apă cu ajutorul telefoanelor inteligente, care sunt consecințele reducerii consumului de apă, cum poate educația din școli să crească consumul de apă al copiilor? Importanța educației școlare este subliniată în cadrul conferinței, prin prezentarea programelor cursului opțional de formare a unui stil de viață sănătos la copiii de 5-10 ani, curs aprobat de ISJ Iași și care va începe din septembrie 2019.

Pentru mai multe detalii și înregistrarea online, vă rugăm să accesați pagina web. (http://www.traditii-sanatoase.ro/index.php/conferinte/conferinte-anuale).

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;