Poveste de succes la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iaşi

Când îndrăzneşti să visezi şi adaugi viselor determinare, învăţare permanentă şi multă muncă, visele devin realitate! Acesta a fost mesajul transmis elevilor madgearişti de către dna Gabriela Grasu, absolventă a Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iaşi, care de zece ani de zile lucrează în cadrul Comisiei Europene, la Direcţia Generală Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri, în departamentul de Relaţii instituţionale.

După douăzeci de ani de la absolvirea liceului, dna Gabriela Grasu s-a întors la şcoală, în cadrul iniţiativei Comisiei Europene „EU Back to School”, în cadrul căreia angajaţii sunt încurajaţi să întâlnească noile generaţii de cetăţeni ai Uniunii Europene şi să discute cu aceştia despre modul în care viaţa lor de zi cu zi este influenţată de deciziile luate la nivel european.

Întâlnirea cu elevii madgearişti a avut loc joi, 23 mai 2019, în amfiteatrul B1 al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, şi s-a bucurat de o prezenţă foarte numeroasă, în special a elevilor de clasa a XI-a şi a XII-a. În prima parte, dna Gabriela Grasu a trecut în revistă principalele instituţiii europene şi rolul acestora, însă nu a fost o prezentare unidirecţională, ci una interactivă, elevii intervenind adeseori, demonstrând cunoştinţe solide despre organizarea şi modul de funcţionare al acestora şi fiind răsplătiţi cu diverse premii, care le-au stârnit şi mai mult interesul (broşuri informative despre UE, agende, carduri USB, protecţie pentru rucsac, temporizator pentru economisirea apei, seturi de scris…). În a doua parte, elevii au participat la un chestionar, „Cum influenţează Uniunea Europeană viaţa mea de zi cu zi”, cei mai prompţi şi exacţi în răspunsuri primind de asemenea materiale promoţionale. Ultima parte a întâlnirii a constat într-o dezbatere privind oportunităţile pe care un tânăr licean sau absolvent le poate accesa ca cetăţean al Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte studiile, cât şi ocuparea unui loc de muncă sau iniţiativa antrepronorială şi dezvoltarea unei afaceri. Nu în ultimul rând, elevii şi-au spus punctul de vedere şi au formulat propriile aşteptări de la oficialii europeni, astfel încât să se bucure în mod real de avantajele de a fi cetăţean european. La final, toţi participanţii au primit diferite materiale de informare despre Uniunea Europeană, instituţiile acesteia şi principalele iniţiative.

Prof. dr. Laura Maria Cârstea, directorul Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, a apreciat că „iniţiativa «EU Back to School» arată cât de important este dialogul între şcoală şi factorii decizionali importanţi, cum sunt instituţiile europene. Astfel de iniţiative aduc Uniunea Europeană mai aproape de cetăţenii săi, ajutându-i astfel să cunoască mai bine politicile europene de care beneficiem cu toţii. Dincolo de readucerea în atenţia elevilor noştri a beneficiilor şi oportunităţilor pe care le au în Uniunea Europeană, consider că cel mai mare câştig al acestei activităţi îl reprezintă întâlnirea cu un absolvent de succes al şcolii noastre, care a transmis un mesaj foarte important: Când îţi fixezi scopuri înalte, prin educaţie şi perseverenţă orice aspiraţie devine realizare!”

Întâlnirea cu oficialul european se înscrie în calendarul activităţilor reunite sub titlul ACT 4 Europe şi desfăşurate în perioada 6 mai – 6 iunie 2019 în Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, prin care se urmăreşte promovarea rezultatelor realizate în cadrul celor patru proiecte europene derulate în acest şcolar, dar şi a oportunităţilor de dezvoltare personală şi profesională pe care le pot fructifica elevii noştri prin implicarea în diferitele iniţiative.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;