Festivalul SFR a fost lansat la Teatrul Național din București

Organizatorii invită cinefilii din toată țara la Iași, la un deceniu de festival dedicat în exclusivitate cinematografiei românești, cu Florin Piersic în prim-plan

 Festivalul redeschide Cinefilia, în perioada 12-16 iunie, iar pe scena cinematografică ieșeană vor fi prezenți actori și regizori, care  au susținut SFR de-a lungul celor nouă ediții.

Miercuri, 5 iunie 2019, pentru a cincea ediție, Festivalul SFR a avut lansarea oficială în capitala țării. Alături de câțiva invitați și parteneri, au fost punctate cele mai importante evenimente și puncte din programul ediției de un deceniu.

Prin parteneriatul cu Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, devenit deja tradiție, conferința a avut loc în Sala Media și a fost mai mult un dialog cu presa și actorii, regizorii, partenerii și echipa. Lansarea de la București vine ca o invitație pentru toți cinefilii și iubitorii de film românesc și transmite mesajul de a nu uita de valorile cinemaului și de dialog. Festivalul se extinde în orașe din țară: Moinești, Vaslui, urmând ca pe harta SFR să apară Timișoara.

Festivalul SFR aduce filmul românesc în inima Moldovei. Ce au spus astăzi invitații speciali la conferința de la TNB

Mă bucur că publicul răspunde invitației noastre în fiecare an, iar anul trecut am avut peste 9000 de spectatori. Ceea ce se întâmplă anul acesta este cu totul special pentru că ne dorim de foarte mult timp să-l avem alături de noi pe cel căruia îi dedicăm ediția de anul acesta și anume Florin Piersic și mă bucur că a ajunge la Iași să se întâlnească cu publicul cinefil. (Andrei Giurgia, director SFR)

Suntem în onorata poziție de a fi gazdele SFR-ului în acest an. Cred că, până la urmă, cultura este o precondiție a luxului și a rafinamentului, motiv pentru care suntem fericiți să oferim un cadru de desfășurare al acestor evenimente speciale. Așteptăm să ajungem și la majoratul acestui festival minunat. Vom inaugura un perete cu cinci stele la Pleiada, prima stea va fi dedicată marelui actor Florin Persic. (Dora Morhan, General Manager  Pleiada Boutique Hotel)

Suntem foarte mândri de această asociere de brand și suntem chiar privilegiați să lucrăm cu o echipă așa frumoasă. Considerăm că valorile în România ar trebui să se susțină reciproc, constant într-un demers cultural, mai ales acum când deținem președinția Uniunii Europene. (Georgeta Dinu, purtător de cuvânt Tarom, transportator oficial SFR)

O să fie câteva zile în care o să ne desprindem de tot ce nu ne place în jurul nostru și o să intrăm cu totul într-o lume cinematografică, unde de câțiva ani încoace, lucrând în mod direct acolo, îmi dau seama cum crește numărul publicului. Festivalul este o întâlnire cu absolut toate generațiile, un fel de fraternizare totală în care nimeni nu mai vrea altceva decât să vadă filme. Eram la Cannes și m-a oprit cineva și a zis că vin și anul ăsta la festival, nu erau din Iași. Se cheamă SFR, dar, de fapt, sunt de dimineață până seara. O întâlnire cu absolut toate generațiile. Aș adăuga o a 11-a poruncă: Să nu uităm, să nu uităm filmul românesc. (Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinematografic SFR)

M-am atașat atât de mult de copiii aceștia, care sunt atât de binevoitori și fac lucruri extraordinare. Se creează o atmosferă extraordinară și vreau să le mulțumesc pentru că fac acest festival al Filmului Românesc, unde avem ocazia să ne întâlnim și noi, cei care ne vedem mai rar. (Ileana Popovici, actriță)

Filmam cu Florin Piersic în Trandafirul galben, mergeam cu el la o producție, am fost duși acolo de o mașină de salvare. În drum, era un accident și drumul era blocat. Ne-a prins un polițist și s-a uitat în spate și când i-am zis că avem spectacol, acesta a fluierat și am trecut de coloană. Am amintiri foarte frumoase cu el, l-am sunat și l-am asigurat că vom povesti împreună la Iași despre ele. (Ion Dichiseanu, actor)

La Iași, am cântat acum 12 ani și nu pentru publicul larg. Aș vrea să spun că ceea ce facem noi este mai mult decât muzică, mai ales în cadrul festivalului, este vorba mai mult de o stare și starea noastră are de-a face cu ceea ce simțim când ajungem la locul respectiv. Iașul,  pentru trupa mea, este un oraș minunat, sunt fericiți că vom concerta la Iași. A existat o atracție, anul acesta a existat o atracție doar spre muzica de film. Am un film de cinci minute, The story of my people, un moment unde am o compoziție instant pian-nai-cahon, compun ceva instant, sper să livrăm 100 la sută din tot sufletul nostru, să livrăm ce știm noi să facem mai bine. (Damian Drăghici, artist)

Filmele pe care le-am produs au ajuns mai des la Iași decât am ajuns eu în 30 de ani.

Mă bucur să fiu la Iași, cu trei filme pe care le reprezint și să aduc Ursul de Aur al Adinei Pintilie, împreună cu ea, la Touch me not. (Gabi Suciu, producătoare de film)

Când am fost sunat de echipa SFR, chiar îmi doream să ajung din nou la Iași, așteptam un telefon de la ei. Nici nu vă dați seama cât bine faceți, de fapt, creând astfel de evenimente. Abia aștept să ajung la Tiki Village, un loc nemaipomenit, mi-a plăcut tot, de la calitatea publicului, la calitatea locului, abia aștept să gust din emoția acelui loc și să mă bucur de festival. (Iura Luncașu, regizor)

Când se vorbește despre film mondial, în lume, spui Cannes, Berlin. În România, când vorbești despre film, spui SFR. (Cristian Radu Nema, fotograf oficial la Cannes, regizor)

CE SE VA ÎNTÂMPLA LA IAȘI – 12-16 IUNIE 2019

În cele opt spații de proiecție, vor rula 30 de filme românești, în prezența a peste 70 de invitați. Pe lângă proiecțiile de film, vor avea loc și două expoziții de fotografie, un eveniment-dezbatere, intitulat „SOS Monumente” și un concert aniversar Damian & Brothers.

De peste cinci ediții, Ambasadorul cinematografic al Festivalului SFR este Irina-Margareta Nistor.

Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria – inima României, Popeasca și Cap și pajură sunt filmele care vor rula în premieră în cadrul festivalului de film.

Expoziții SFR 10

Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești

Producție: Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums

Deschisă în perioada 12 – 26 iunie 2019

Parcul Regele Ferdinand din fața Palatului Roznovanu Iași

Florin Piersic „Reverență”

Deschisă în perioada 12 iunie – 12 iulie 2019

Galeria Regală de Artă, Ateneul Național din Iași

Expoziția aniversară SFR | Un deceniu de film românesc la Iași

Deschisă în perioada 12 iunie – 12 iulie 2019

Galeria Veche, Ateneul Național din Iași

SECȚIUNI SFR 10

Secțiunea Retrospectiva Florin Piersic

Secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2018/2019

Secțiunea Centenar

Secțiunea Premieră

Secțiunea Documentar

Secțiunea Filme cu cei mai mulți spectatori

Secțiunea Scurtmetraj  – „S’Curte și la FIX”

(Spații de proiecție: Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village, Pleiada SPA, The Trumpets și Hala FiX).

La un deceniu de film românesc la Iași, pe marele ecran din Piața Unirii, vor fi proiectate șase dintre filmele în care joacă Florin Piersic, actorul căruia îi este dedicată această ediție.

În deschiderea festivalului, va avea loc proiecția filmului de suflet al actorului, Parașutiștii (1972), în care Luncan, un comandant de parașutiști aspru și intransigent, își neglijează soția și copilul în favoarea meseriei. Retrospectiva Florin Piersic include filmele: De-aș fi… Harap-Alb (1965), Haiducii lui Șaptecai (1971), Elixirul tinereții (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985). Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piața Unirii din Iași (open air), în perioada 12-16 iunie, de la ora 21.00, cu excepția Serii de Gală, care va începe la ora 20.30.

„Florin Piersic este cel mai carismatic actor român, care în cei peste 60 de ani de carieră cinematografică a reușit să demonstreze că are un talent indiscutabil și nu este doar o prezență spectaculoasă, de altfel, extrem de rară în peisajul colegilor de breaslă.” (Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR)

„După reverențele pe care le-am făcut pentru Mircea Daneliuc, George Mihăiță, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Cristian Mungiu, acum a venit timpul să-i dedicăm ediția unuia dintre cei mai iubiți actori ai tuturor generațiilor – Florin Piersic. Este un actor atât de complex, încât am stat să analizăm fiecare detaliu legat de filme și proiecții. De altfel, este pentru prima dată când vom avea, seară de seară, proiecții open air, în Piața Unirii.” (Andrei Giurgia, Director SFR)

Concertul Aniversar 10 ani cu SFR va avea loc sâmbătă, 15 iunie, de la ora 23:00, la Tiki Village.

La un deceniu de #festivalSFR, Concertul Aniversar Damian & Brothers aduce la Iași ritmurile care au făcut înconjurul lumii. Centrul lumii lui Damian Drăghici va fi, pentru câteva ore bune, la Iași. Momentele de energie, sunet și ritmuri gypsy & folclor reorchestrat le vor fi dedicate marelui ecran și actorilor cinematografiei românești. Recitalul este gândit special, ca un concept cinematografic live, cu petrecere autentică mai ceva ca-n filme.

„Cine nu a fost încă la concertul lor, va avea o mare surpriză, demnă de Oscar! Ne-am dorit, încă de acum doi ani, să-l aducem la Iași pe unul dintre cei mai mari artiști ai genului, care duce numele României în străinătate, la case foarte mari. Damian Drăghici a fost din prima deschis propunerii noastre și a promis că Iașul va ține minte seara de la Tiki Village, demnă de 10 ani cu filmul românesc!”, precizează Andrei Giurgia, directorul SFR.

Artiștii vor interpreta exclusiv piese compuse și/sau reorchestrate de artistul Damian Drăghici, care formează repertoriul Damian & Brothers. Repertoriul trupei este format din melodii de petrecere cunoscute (Mona, Lizeanu, Sharaiman, Mama mea e florăreasa, Ileana, Ileana, etc.). Stilul abordat este o combinație de gypsy & folclor reorchestrat.

DESPRE SFR

Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.

Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.

Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.

„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)

Ediția a 9-a a festivalului Serile Filmului Românesc a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate filmului românesc. În cele cinci zile de festival, Iașul a găzduit peste 60 de invitați din cinematografia românească, în cinci locații permanente (Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village și Hala FiX).

PERSONALITĂȚI CARE AU FOST LA SFR

2010: Tudor Giurgiu, Florin Șerban și Igor Cobileanski;

2011: Victor Rebengiuc, Alexandru Maftei, Dana Voicu, Șerban Marinescu, Mircea Silaghi și Tudorel Filimon;

2012: Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan, Sergiu Voloc, Vlad Logigan, Dan Chișu, Alexandru Oreste Scarlat Teoderescu, Magda Catone, Paul Ipate și Virgiliu Mărgineanu;

2013: Natașa Raab, Diana Dumitrescu, Cătălin Cucu, Adrian Sitaru și Irina Margareta Nistor;

2014: Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Draga Olteanu-Matei, Olimpia Melinte, Ștefan Bănică Jr., Oana Sîrbu, Valentin Popescu, Cecilia Bârbora, Mihai Constantin și Dionisie Vitcu;

2015: George Mihăiță, Vladimir Găitan, Ileana Popovici, Irina Margareta Nistor, Tudor Giurgiu, Emilian Oprea, Dorian Boguță, Adrian Păduraru, Teodora Mareș, Andrei Duban, Ion Nedelcu, Teodor Corban;

2016: Mircea Diaconu, Irina Margareta Nistor, Ileana Popovici, Șerban Marinescu, Dan Pița, Radu Gabrea, Ion Bârlădeanu, Laurențiu Damian, Toma Cuzin, Cristian Comeagă, Vlad Păunescu, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Adrian Titieni, Alina Grigore, Robi Urs, Dorel Vişan, Medeea Marinescu, Liana Tatos, Dragoş Zămoşteanu, Elisabeta Bostan, Oana Giurgiu, Ana Maria Moldovan, Liviu Pintileasa și alte 36 de nume de referință ale cinematografiei românești;

2017: Cristian Mungiu, Nae Caranfil, Vlad Ivanov, Irina-Margareta Nistor, Dorian Boguță, Tudor Istodor, Izabela Moldovan-Bostan, Elisabeta Bostan, Daniel Sandu, Daniel Busuioc, Dorel Vișan, Diana Cavallioti, Dorian Boguță, Nicolae Mărgineanu, Ileana Popovici, Maria Obretin, Laura Vasiliu, Igor Cobileanski, Ion Sapdaru, Maria Popistașu, Constantin Pușcașu, Ion Bîrlădeanu, Ioana Flora, Emanuel Pârvu, Bianca Brad, Tania Popa, Dionisie Vitcu, Alexandru Giboi, Cristina Flutur, Maria Drăguș, Adrian Titieni, Andrei Dăscălescu, Maria Dinulescu, Mircea Radu Iacoban, Anamaria Marinca, Costel Cașcaval, Ion Dichiseanu, Manuela Hărăbor, Petru Ciubotaru, Miruna Bilei ș.a.

2018: Victor Rebengiuc, Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov, Ileana Popovici, Simona Bondoc, Stere Gulea, Mihai Șora, Luiza Palanciuc Șora, Daniel Sandu, Șerban Pavlu, Emanuel Pârvu, Georgiana Saizescu, Cătălin Saizescu, Magda Catone, Paula Chirilă, Diana Dumitrescu, Gheorghe Visu, Iura Luncașu, Ștefan Iancu, Cristian Bota,  Ali Amir, Alec Secăreanu, Ciprian Mega, Dan Hurduc, Olimpia Melinte, Flavia Hojda, Ana Maria Moldovan, Valeriu Andriuță, Josif Demian, Andrei Crețulescu, Lorena Oltean, Liviu Tofan, Nicolae Pepene  ș.a.

PREMII

Proiectul Serile Filmului Românesc a fost premiat doi ani consecutiv, (2016-2017) de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la deschiderea anilor universitari (2016-2017, 2017-2018, 2018-2019), în cadrul concursului de proiecte inițiate și organizate de ONG-uri.

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Youtube: Serile Filmului Românesc

Site: www.festivalsfr.ro

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;