Încep emoțiile pentru 6400 de elevi înscriși la Evaluarea Națională

La nivelul județului Iași s-au înscris la Evaluarea Națională un număr de 6400 candidați, care vor susține, conform calendarului, două probe scrise : la Limba şi literatura română, în ziua de 18 iunie și la Matematică, în ziua de 20 iunie 2019.

În fiecare unitate de învățământ în care sunt școlarizați elevi de clasa a VIII-a s-a constituit și va funcționa o comisie responsabilă pentru organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale 2019, sub coordonarea și consilierea Inspectoratului Școlar Județean Iași. Vor funcționa, astfel, un număr de 176 centre de examen, din care 55 în mediul urban și 121 în mediul rural.

Probele scrise se vor derula conform metodologiei în vigoare, sub supraveghere audio-video și vor începe la ora 9.00. Durata probelor scrise este de 120 minute. Elevii vor fi primiți în săli, până cel târziu la ora 8.30, pe baza unui act de identitate (certificat de naștere sau carte de identitate).

Subiectele pentru Evaluarea Națională vor fi elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare. Elevii de clasa a VIII-a au mai susținut, în acest an școlar, două simulări, una organizată de M.E.N. și una organizată de I.S.J. Iași, în vederea familiarizării cu tipul de subiecte, dar și rigorile acestui examen.

Tezele candidaților din județul Iași vor fi evaluate într-un alt județ, desemnat de Ministerul Educației Naționale. Elevii vor primi rezultatele evaluării în ziua de 25 iunie, până la ora 12.00, urmând ca rezultatele finale, în urma eventualelor contestații să fie afișate în ziua de 29 iunie.

După această dată , absolvenții clasei a VIII-a își pot calcula media de admitere pe baza căreia se exprimă opțiunile și se realizează repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat.

Concret, media de admitere la liceu 2019, pe baza căreia absolvenții de clasa a VIII-a se înscriu în clasa a IX-a, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională (în proporție de 80% la admiterea la liceu), şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a este un examen național și reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Evaluarea Națională se desfășoară anual, într-o singura sesiune.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;