5:13 pm - Sunday April 20, 1304

Spectacole comunitare în cadrul proiectului „Școli Prietenoase în Comunități Implicate”

În zilele de 18 iulie 2019 și 28 august 2019 au avut loc 2 spectacole în localitățile Deleni și Podul Iloaiei. Acestea s-au derulat în cadrul caravanei Școli Prietenoase în Comunități Implicate și au avut drept scop promovarea importanței educației și a valorilor incluziunii sociale în cele 6 comunități împlicate în proiect, cu focus pe elevii aparținând minorității rome, cu focus pe familiile elevilor, cadrele didactice, dar și cu focus pe întreaga comunitate locală. Astfel, Școala Gimnazială Pârcovaci, Școala Gimnazială “P. Rareș” din Hârlău și Școala Gimnazială Deleni s-au implicat în organizarea spectacolului de la Deleni, iar Școala Gimnazială Erbiceni, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Podul Iloaiei și Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni au contribuit la organizarea spectacolului de la Podul Iloaiei.

Etapele de pregătire ale spectacolelor au constat în organizarea spațiilor de desfășurare a activităților, pregătirea mijloacelor tehnice, elaborarea și afișarea programului de desfășurare a activităților, pregătirea listelor de prezență, precum și afișarea elementelor de identificare ale proiectului. Spectacolele au urmărit crearea unui cadru prietenos, de socializare interculturală, care să asigure o receptivitate crescută la informațiile și mesajele transmise. Membrii comunităților au asistat astfel la spectacole cu caracter artistic, cultural dar și educativ, au primit materiale informaționale, asistând la reprezentații artistice susținute de artiști cunoscuți la nivel local, majoritatea fiind elevi. Dansurile populare și dansurile rome, scenetele, melodiile interpretate de soliști talentați sau de coruri au dat culoare vacanței de vară, bucurându-se de aplauzele generoase ale publicului format din părinți, bunici, frați surori, preieteni, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, ai bisericii și ai poliției.

Un rol deosebit în buna organizare a acestor spectacole l-au avut directorii celor 6 unități de învățământ: prof. Zmău Ionela, director, și prof. Condrea Gabriela, director adjunct la Școala Gimnazială „Al.I. Cuza” din Podul Iloaiei, prof. Minea Florentina, director al Școlii Gimnaziale Erbiceni, prof. Acsinia Lucia, directorul Școlii Gimnaziale “P. Rareș” din Hârlău, prof. Creangă Elena, directorul Școlii Gimnaziale Deleni, prof. Crăciun Laura, directorul Școlii Gimnaziale Pârcovaci, precum și prof. Coca Codreanu, directorul Liceului Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni. Spectacolele din cadrul caravanei au fost organizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași, liderul de proiect, respectiv de coordonatorul Campaniei de informare și conștientizare locală, prof. Sabina Manea, cu participarea directă a experților și a membrilor echipei de implementare a proiectului: Aura Țabără, Gabriela Raus, Mihaela Simion, Camelia Tamaș, Luciana Antoci și Alina Mendelovici.

Managerul de proiect, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a participat la ambele spectacole, a luat cuvântul și a transmis participanților de pe scenă, dar și din public, mesaje de susținere a educației, încurajarea de a se îndrepta spre școală și de a colabora cu școala, menționând că aceasta apaține, de fapt, comunității.

“Ne dorim ca acest proiect să aducă școala mai aproape de comunitate, ne dorim ca mesajele noastre despre importanța educației să fie înțelese de cât mai mulți părinți și bunici. Școala este importantă pentru viitorul copiilor noștri, iar succesul lor depinde de noi toți, familii, autorități locale, membri ai comunității. Avem datoria să-i susținem și să le oferim modele de reușită, dar mai ales trebuie să fim lângă ei pentru a-i îndruma și a-i sprijini. Am gândit aceste spectacole ca un moment de relaxare și de încântare în vacanță, moment de care să se bucure întreaga comunitate.” a precizat managerul de proiect, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului Școli prietenoase în comunități implicate, implementat de către Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu Asociația HoltIS și Fundația COTE. 

Filed in: Educație

Comments are closed.

;