Finish în raliul Budapest-Bamako la Centrul de Afaceri IDEO

În data de 11 martie, Centrul de Afaceri IDEO a găzduit conferința de presă de final de cursă a echipei Roadmanians. Cei trei membri ai echipei au împărtășit celor prezenți câteva din experiețele inedite din cursa de raliu Budapest – Bamako.

Călătoria lor a început în luna ianuarie în Iași, echipa urmând apoi să traverseze 10 țări: Ungaria, Slovenia, Italia, Franța, Spania, Maroc, Sahara Occidentală, Mauritania, Senegal și Guinea Bissau. Au avut de parcurs în total 10.000 km până la linia de sosire din Bissau, capitala statului vest african.

În Budapesta au cunoscut și celelalte echipe concurente, cu mașini performante și foarte bine dotate pentru o astfel de cursă, sisteme de navigație care valorau enorm,  piloți profesioniști dar și echipaje fără nici o experiență sau fără mașini preparate.

Raliul a debutat cu o etapă foarte lungă – supermaratonul de 3.600 km din Budapesta până în Tinghir, în centrul Marocului. Probele speciale din Europa s-au desfășurat în Ungaria, Slovenia și Italia și au testat tehnicile de condus pe zăpadă și noroi pe timp de zi și de noapte ale concurenților. Următoarea parte a supermaratonului a fost la alegerea fiecărei echipe și a constat în alegerea locului prin care urma să se facă traversarea Mediteranei. Roadmanians a ales să treacă strâmtoarea Gibraltar, aceasta însemnând încă 2.000 km de condus.

După traversarea munților Atlas, echipa ieșeană a ajuns în cochetul orășel Tinghir din inima ținutului berber, înainte de termenul limită, primind și punctele bonus pentru terminarea la timp a unei etape. Supermaratonul de trei zile a fost încheiat pe un onorabil loc 11.

Marea provocare abia acum a început. Și pentru un plus de adrenalină, tinerii au realizat că sistemul lor de navigație pentru Africa nu recunoaște decât drumurile și orașele principale.  Din acest moment și până la finalul competiției, ieșenii s-au orientat în funcție de punctele cardinale, coordonatele geografice arătate de GPS și hărțile clasice.

Următoarele zile au adus atât etape dificile din punct de vedere al șofatului, cât și primele probleme de ordin mecanic. Toate s-au rezolvat cu puțină ingeniozitate românească și cu ajutorul prietenilor. Cei trei Roadmanians au aflat că prin deșertul pietros din Maroc sau prin cel nisipos din Sahara Occidentală, condusul în regim de competiție este o experiență pe cât de solicitantă pe atât de plină de adrenalină.

Dar mașina lor, un Mitsubishi L200, s-a comportat excelent pe toate tipurile de teren și în condiții climatice extreme, de la -15 grade în Europa și până la 45 de grade în deșert.

Trecerea granițelor a fost o aventură în sine. Durând fiecare de la câteva ore până la o zi, a fost un calvar birocratic presărat cu câte un  “petit cadeau” și cu localnici “binevoitori”.

Dar totul era dat uitării când toți competitorii ajungeau în bivuac, locul de campare, care de cele mai multe ori era poziționat în locații inedite, fie pe plaja de pe malul Atlanticului, fie în mijlocul deșertului Sahara sau în savană, la marginea unui sătuc.

Deși cuprinși de spiritul competitiv, tinerii ieșeni nu au uitat ce înseamnă a fi oameni și și-au ajutat concurenții, când aceștia erau în situații dificile. Totul a culminat cu renunțarea la 3 zile de competiție pentru a-și ajuta niște prieteni a căror mașina se răsturnase în savană, să treacă linia de sosire. Pentru aceste fapte, echipa Roadmanians a primit unul din cele 5 premii speciale – Friendship of People.

La finalul competiției, ieșenii s-au situat pe locul 17 din 41 de echipe înscrise la start. Dar nu poziția este importantă, ci faptul că au trăit o aventură intensă și minunată, că au cunoscut oameni și culturi noi, că și-au făcut prieteni, că și-au testat limitele și s-au cunsocut pe ei înșiși.

În Bissau tinerii au înființat un Centru Comunitar de Informare pentru tineri,  cu acces permanent la internet. De asemenea, aceștia au donat spitalului Simao Mendes medicamente și echipamente medicale de bază.Toate produsele au fost adunate de tineri în ultimele 3 luni înainte de plecare de la sponsori, prieteni și persoane care au dorit să îi ajute din întreaga țară. Proiectul caritabil a fost realizat fără intermediari, într-un spirit internațional al păcii, cooperării și prieteniei.

Conferința de presă a fost organizată cu sprijinul Casei Auto Iași si a Centrului de Afaceri IDEO. În cadrul acestei conferințe a fost lansată și o expoziție foto, prin care tinerii au dorit să transmită în imagini ce au văzut și experimentat în cele 4 săptămâni de raliu.

Această expoziție va fi deschisă publicului în cadrul showroom-ului  Mitsubishi – Casa Auto Iași, în perioada 19 – 25 martie.

Echipa:

Bogdan Băianu – șef de echipaj, pilot

Este antreprenor și consultant în afaceri. Și pentru că în business adrenalina plutește prin aerul din birouri, iubește să trăiască la maxim și în viața sa personală. Printre ultimele situații limită în care a fost se numără salturile cu parașuta, însurătoarea, cucerirea vârfului Uhuru din masivul Kilimanjaro, nașterea primului copil, iar acum expediția The Roadmanians.

 Vlad Pieptu – responsabil cu orientarea, doctor,pilot

Vlad Pieptu este proaspat absolvent de Medicină. De 9 ani este implicat în activități de voluntariat. A petrecut o lună în spitalul din capitala Ghanei și s-a întors fericit că trăiește în România. Nimeni nu pricepe cum de nu are nici un membru rupt, deși e pasionat de “sporturi extreme” (speologie, escaladă, alpinism, motociclism), iar situațiile neprevăzute l-au urmărit întotdeauna (ultima la aproape 6.000 m, în Peru)

 Cristian Andrei – responsabil cu buna dispoziție, cameraman, pilot

Cristian Andrei este antrepenor IT, însă marile lui pasiuni sunt alpinismul și filmografia. Când nu își filmează aventurile în marii pereți verticali ai țării, îl găsești pe motocicletă sau cântând rock clasic la chitară. În viață preferă să facă lucruri, decât să le regrete mai târziu.

 Proiectul a fost realizat sub egida Asociației Junior Chamber International și a avut ca parteneri principali Rotary International și Casa Auto Iași.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;