Recomandări împotriva infectării cu coronavirusul din China făcute de Direcţia de Sănătate Publică

Ca urmare a creşterii riscului privind răspândirea pe continentul european a coronavirusului care îşi are originea în oraşul Wuhan, din provincia chineză Hubei, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a transmis luni o serie de recomandări pentru protejarea sănătății populaţiei. Recomandările au fost făcute oficial de reprezentanţii Organizaţiei Mondial a Sănătății (OMS), întruniţi săptămâna trecută al Geneva, pentru publicul general, în vederea reducerii expunerii la și a transmiterii mai multor tipuri de afecțiuni precum virozele, gripa sau infecția cu noul coronavirus și includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:

– spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;

– când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

– evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

– dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

– când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou,  evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;

– evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Până luni, la prânz, bilanţul infectării cu noul coronavirus, care a fost identificat pentru prima dată la începutul lunii decembrie 2019, era de 361 de morţi şi peste 17.000 de persoane infectate în întreaga lume. Într-o singură zi, respectiv duminică, 2 februarie, au fost înregistrate 57 de decese, cel mai mare de la debutul epidemiei. Tot duminică, virusul a făcut pentru prima dată un mort în afara Chinei, este vorba despre un bărbat în vârstă de 44 de ani din Wuhan, care a murit în Filipine,  potrivit unui anunţ făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;