Chirurgie bariatrică la Arcadia. Operație gratuită pentru trei pacienți

Începând din luna aprilie, intervențiile de chirurgie bariatrică prin metoda Gastric Sleeve vor fi disponibile și pentru pacienții Arcadia. Spitalul privat ieșean asigură toate resursele necesare și cele mai avansate condiții de îngrijire pentru persoanele care aleg această soluție de tratament al obezității și al complicațiilor ei: o echipă multidisciplinară cu experiență și cu competențe avansate în patologia obezității și în chirurgia bariatrică, un protocol complex de evaluare a pacientului și de pregătire a acestuia pentru operație, o atentă îngrijire și susținere în perioada postoperatorie, astfel încât beneficiile intervenției să fie maximizate.

Debutul chirurgiei bariatrice la Arcadia se face sub semnul unei oferte fără precedent, menită să ușureze accesul pacienților la acest tratament revoluționar, cu efecte extraordinare asupra vieții și sănătății lor: primii trei pacienți care vor alege să facă la Arcadia o operație de tip Gastric Sleeve (gastrectomie longitudinală) vor beneficia de gratuitate completă pentru intervenția propriu-zisă și pentru perioada de spitalizare, având de achitat numai costul kit-ului bariatric și al protocolului preoperator.

Directorul medical Arcadia, dr. Sorin Nistor, precizează: „În spiritul permanentei dezvoltări a activității noastre, suntem bucuroși să adăugăm în portofoliul Arcadia o nouă sferă chirurgicală, cea a intervențiilor bariatrice. Mizăm pe experiența echipei de specialitate, dar și pe toate celelalte resurse multidisciplinare ale rețelei, pentru a garanta pacienților cu obezitate o soluționare modernă, avansată și complexă a situației lor medicale, dar și a statusului lor psihologic și social, până la urmă, știind cât de profunde și de diverse sunt consecințele și efectele obezității. Statisticile din România, în această privință, sunt extrem de îngrijorătoare, astfel că ne-ar plăcea să știm că procedurile bariatrice devin accesibile pentru un număr cât mai mare de pacienți. În ceea ce ne privește, lansăm chirurgia bariatrică la Arcadia prin crearea unor facilități speciale pentru primii trei pacienți selectați în vederea operației de tip Gastric Sleeve, cărora le oferim cu titlu gratuit atât intervenția chirurgicală, cât și spitalizarea aferentă operației. În plus, și pacienții de chirurgie bariatrică – la fel ca orice alți bolnavi care ni se adresează – pot accesa la nevoie una dintre soluțiile de plată în rate create de Arcadia cu diverse bănci partenere.”

 Chirurgia bariatrică este astăzi metoda de elecție pentru tratamentul obezității morbide, pacienții cu recomandare pentru proceduri din această categorie fiind cei cu indicele de masă corporală mai mare de 35 kg/m2 (IMC = greutatea împărțită la pătratul înălțimii). Gastrectomia longitudinală, procedură numită și Gastric Sleeve, este metoda cel mai des utilizată. Constă în secționarea stomacului de-a lungul său, pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea marii curburi gastrice. Eficiența gastrectomiei longitudinale în tratamentul obezității morbide provine din faptul că determină mai multe mecanisme de limitare a aportului alimentar: reducerea capacității rezervorului gastric (în circuitul digestiv se lasă doar un tub gastric de dimensiuni foarte reduse – cca 100 ml), diminuarea senzației de foame, instalarea precoce a sațietății.

Pe lângă atingerea scopului propriu-zis de scădere în greutate, beneficiul major al intervențiilor bariatrice constă în efectul impresionant asupra patologiei asociate obezității. Astfel, după pierderea unui număr important de kilograme, pacienții cu diabet de tip II reduc semnificativ dozele de medicamente necesare sau chiar nu mai au nevoie de ele – de aceea, gastrectomia longitudinală este recunoscută în prezent ca metodă de tratament al diabetului de tip II în toată

lumea. În lista comorbidităților care sunt influențate pozitiv și semnificativ de chirurgia bariatrică mai trebuie menționate boli cardiace, în special hipertensiunea arterială, boli ale aparatului respirator cum ar fi apneea de somn, probleme ca infertilitatea și sterilitatea, durerile de spate sau de genunchi, precum și tulburările menstruale sau incontinența urinară la femei. Aceste rezultate nu se datorează în exclusivitate actului chirurgical. Un rol crucial îl are pacientul însuși, felul în care se comportă postoperator, disponibilitatea sa către exercițiu fizic, felul în care reușește să-și modifice comportamentul alimentar. Sprijinul psihologic și material al familiei este absolut obligatoriu.

Psihologul Mirela Pavăl atrage atenția asupra rolului capital pe care îl are de jucat pacientul însuși pentru a trece cu succes printr-o intervenție bariatrică și pentru a optimiza rezultatele acesteia: „Când vine vorba despre chirurgia bariatrică, ne referim la „pacientul ideal” ca la pacientul compliant, capabil să înțeleagă, să accepte și să realizeze schimbările majore de care este nevoie pentru rezolvarea problemelor sale legate de obezitate. Scopul dorit, adică un indice de masă corporală sub 25 kg/m2, presupune în principiu o intervenție chirurgicală, dar și o importantă contribuție personală, adică efortul făcut de pacient pentru a respecta întocmai indicațiile pre și postoperatorii primite din partea nutriționistului și a psihoterapeutului. Cel mai adesea, oamenii revin la ceea ce cunosc cel mai bine: amintiri, pofte, mirosuri, tabieturi. Să accepți un nou stil de viață, să schimbi ce era nepotrivit în viața ta, să urmezi o cale necunoscută este dificil de făcut de unul singur. Iată de ce este nevoie de susținerea și de îndrumarea psihoterapeutului, precum și de prezența grupului de sprijin, în care beneficiarii chirurgiei bariatrice să-și poată împărtăși experiența și să capete răspunsurile pe care le așteaptă. Tratarea obezității nu se termină la ieșirea din sala de operații…”

Selecția pacienților pentru chirurgie bariatrică, stabilirea tipului de intervenție optim pentru fiecare pacient și a momentului operator exact, pregătirea pacientului pentru operație sunt realizate la Arcadia de către o echipă multidisciplinară, coordonată de chirurg, ce cuprinde numeroase specialități: diabet – boli de nutriție, gastroenterologie, endocrinologie, pneumologie, cardiologie, anestezie și terapie intensivă, psihologie. După intervenția chirurgicală, pacientul revine la controale clinice la 1, 3, 6 și 12 luni, fiind consiliat în această perioadă atât de către specialistul în diabet și boli de nutriție, cât și de către psiholog.

Conf. dr. Sergiu Pădureanu, chirurgul care va efectua intervențiile de chirurgie bariatrică la Arcadia, precizează: „Experiența mea de până acum în chirurgia bariatrică îmi permite să afirm că intervențiile de tip Gastric Sleeve, pe care le vom realiza de acum și la Spitalul Arcadia, reprezintă o soluție remarcabilă în tratarea obezității morbide. Dincolo de faptul că pacienții scad spectaculos în greutate, am remarcat cu satisfacție ameliorarea semnificativă a comorbidităților, unele dintre acestea fiind de maximă gravitate. Astfel, încă din primele zile postoperator, pacienții cu diabet zaharat de tip II nu mai necesită aport de insulină, iar situația se menține și ulterior. Hipertensiunea arterială se reduce pe măsură ce pacienții scad în greutate, iar cei mai mulți dintre ei pot sista tratamentul antihipertensiv. Ca o concluzie, pot spune ca acest procedeu chirurgical, aplicat corect la pacienți corect selectați și pregătiți, face mai mult decât să trateze obezitatea și comorbiditățile ei. Ea provoacă schimbări radicale în viața pacienților, le oferă practic șansa unui nou început, liniștea de a-și planifica viitorul și bucuria de redescoperi farmecul unei existențe normale. Mă bucur că Arcadia intră în grupul restrâns al centrelor medicale cu activitate de chirurgie bariatrică și sunt convins că standardele de lucru, resursele chirurgicale și multidisciplinare ale spitalului, precum și condițiile impecabile de spitalizare și îngrijire vor reprezenta o motivație în plus pentru pacienții cu obezitate morbidă, care sunt deciși să-și acorde această nouă șansă.”

Rețeaua de sănătate Arcadia este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale multidisciplinare în regiunea Moldovei și oferă servicii integrate de policlinică și spital în peste 35 de specialități. Spitalul Arcadia beneficiază de un bloc operator ultramodern, cu 4 săli de operație și unități de terapie intensivă aferente, în care se realizează lunar peste 250 de intervenții chirurgicale, la adulți și copii. 

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;