75 de cadre medicale din Iaşi, în prima linie a luptei împotriva COVID-19 în spitalele din Moldova

În momentul de faţă, un număr de 75 de cadre medicale, medici primari, specialişti şi rezidenţi din judeţul Iaşi se află în prima linie a luptei cu pandemia COVID-19, alături de colegii lor de la alte spitale din regiunea Moldovei, asigurând în acest fel continuitatea medicală în aceste unităţi sanitare. Potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), situaţia celor 75 de cadre medicale detaşate este următoarea:

  • 12 medici primari şi specialişti, de diferite specialităţi (ATI, medicină de urgenţă, epidemiologie, medicină de familie, obstetrică-ginecologie, psihiatrie, nefrologie, pediatrie, ORL), sunt detaşaţi în această perioadă în judeţele din Moldova pentru a veni în sprijinul colegilor de la alte unităţi medicale. Din aceştia, 8 cadre medicale sunt detaşate în Suceava, restul activând în Bârlad, Fălticeni şi unul la SAJ Paşcani.
  • 63 medici rezidenţi din toate specialităţile (ATI, medicină de laborator, medicină de urgenţă, epidemiologie, medicină de familie, igienă, cardiologie, medicină interna, pediatrie, microbiologie medicală, boli infecţioase, ORL), ajută unitaţile sanitare din celelalte judeţe ale Moldovei. Din aceştia, 21 de medici rezidenţi sunt detaşaţi în judeţul Suceava.

Instituţia Prefectului judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi îşi arată toată disponibilitatea pentru a veni în sprijinul spitalelor din celelalte judeţe şi fac tot posibilul pentru a ajuta cu personal medical acolo unde situaţia o impune, păstrând permanent legătura cu unităţile sanitare din Iaşi şi regiunea Moldovei.

DSP Iaşi răspunde prompt şi solicitărilor unităţilor sanitare din judeţul. Astfel, în baza articolului 1, aliniatul 3, al ordinului 74534 din 28.03.2020, care prevede ca “detașarea/delegarea în interiorul judeţului se dispune prin ordin al prefectului, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică, pe baza analizei situaţiei de la nivelul unităţilor sanitare, cu avizul conform al secretarului de stat șef al DSU”, DSP Iaşi deţine avizul conform căruia se detaşează doi medici ATI de la Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi la Spitalul Elena Doamna şi Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi. În acest sens, urmează a fi emis un ordin de prefect. De asemenea, DSP Iaşi aşteaptă primirea avizului pentru detaşarea a încă 16 cadre medicale, 8 asistenţi medicali şi 8 infirmiere, de la Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;