Lucrările de reabilitare a TNI au fost finalizate. Primul spectacol va avea loc în luna octombrie

Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Mircea Diaconu, a recepţionat marți, 5 iunie, lucrările de consolidare şi restaurare a clădirii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, investiţie în valoare de 9.284.155 de euro (fără TVA), inclusă în cadrul proiectului „Reabilitarea monumentelor istorice din România”, finanţat printr-un credit extern, obţinut de Guvernul României de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Ministrul Mircea Diaconu s-a arătat deosebit de încântat de modul în care au fost realizate lucrările de consolidare şi restaurare a Teatrului Naţional din Iaşi, afirmând că, în acest moment, clădirea este cea mai frumoasă din ţară. Mircea Diaconu a promis că va fi prezent la Iaşi, în calitate de actor, dar şi de ministru al Culturii, la inaugurarea stagiunii TNI, programată în luna octombrie.

Lucrările de consolidare şi reabilitare a imobilului au început în anul 1998, însă, din cauza lipsei banilor, acestea au fost sistate în luna iunie 2006, fiind reluate abia în anul 2009. Potrivit documentaţiei tehnice a proiectului, lucrările au inclus, pe lângă consolidarea şi refacerea clădirii propriu-zise a teatrului, restaurarea elementelor decorative şi picturale de inspiraţie barocă şi rococo din Sala Mare, restaurarea instalaţiilor de iluminat, reabilitarea grupurilor sanitare, termice şi de climatizare, necesar asigurării microclimatului intern, specific sălilor de spectacole. De asemenea, lucrărilor au vizat automatizarea tehnică a scenei, montarea de noi echipamente, mult mai performante, de lumini şi sonorizare.

Filed in: Administrație, Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;