Iaşul a depăşit pragul de 5.000 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), până miercuri, 30 septembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 5.018 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19 (cu 83 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.952 au fost externate (cu 23 de persoane externate în plus faţă de ziua precedentă). În judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore, nu s-au înregistrat decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind de de 153. În ceea ce priveşte gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, miercuri, 30 septembrie 2020, erau ocupate 427 de paturi, din care 19 paturi ATI. Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, miercuri, 30 septembrie 2020, un număr de 953 de persoane se află în izolare, iar 1.168 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Din acestea, pentru 231 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare, carantina se impune pentru contacţii direcţi cu persoane confirmate, dar şi pentru persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, conform  INSP. În altă ordine de idei, începând din data de 30.09.2020, ora. 9.00, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi pune la dispoziţia populaţiei un număr de CALL CENTER la care cetăţenii, pentru a putea primi informaţii cu privire la virusul SARS-Co-V 2, pot accesa una din următoarele trei opţiuni: 1. Informaţii Simptome, 2Informaţii Contact Direct, 3. Informaţii Izolare. Numărul 021.414.44.32 poate fi apelat din toate reţelele de telefonie fixă sau mobilă, în intervalul orar 8-16, de luni până vineri. Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc populaţiei principalele măsuri care trebuie respectate:

  • purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,
  • păstrarea distanţării fizice,
  • igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.

Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie. De asemenea, persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 și contacții direcți sunt rugate să ofere informații reale și corecte în cadrul anchetei epidemiologice.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;