5:13 pm - Saturday April 19, 4132

Casa de Cultură a Studenților din Iași continuă organizarea de evenimente în mediul online

Casa de Cultură a Studenților (CCS) Iași continuă în această perioadă desfășurarea evenimentelor în mediul online. Astfel, în această săptămână, ieșenii vor putea urmări online pe paginile de Facebook și Youtube ale Casei de Cultură a Studenților din Iași trei evenimente culturale organizate de cluburile artistice din cadrul instituției. Miercuri, 18 noiembrie 2020, de la ora 19:30, toți pasionații de muzică pop și jazz pot urmări online, evenimentul „Video Music Show”, organizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. În cadrul spectacolului muzical online vor participa tinerii muzicieni ai Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky”. Recitalurile din acest proiect, coordonat de Romeo Cozma, Tudor Amarandei și Dan Spânu se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil cuprinzând piese standard și creații originale de pop, jazz, blues și muzică electronică.  „Mă bucur că am găsit o modalitate prin care studenții pot apărea în fața publicului și își pot arăta potențialul creativ și interpretativ”, a consemnat  Romeo Cozma, coordonator al evenimentului. Sâmbătă, 21 noiembrie 2020 se va desfășura cea de-a XIII-a ediție a evenimentului Iași Guitar Festival. Un concurs de chitară electrică ROMANIAN GUITAR CONTEST și un workshop de chitară „ISTORIA CHITAREI ELECTRICE”, susținut de conf. univ. dr. Dan Spînu, Facultatea de Compoziţie Jazz şi Muzică Uşoară din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. În urma restricțiilor date de autorități, acest eveniment se va desfășura  doar online pe o aplicație ce permite realizarea concursului de chitară. Tineri din toate orașele țării au avut posibilitatea de a se înscrie până pe 5 noiembrie la acest concurs care a cuprins două etape. „Acest festival  își propune promovarea chitariștilor și a instrumentiștilor din toată țara, precum și a trupelor de tineri care vor să se facă cunoscute întregii țări. Deși anul acesta festivalul se desfășoară diferit, iubirea  noastră pentru muzică rămâne la fel de mare”, a consemnat Petran Paveliuc, coordonator Iasi Guitar Festival. În prima etapă de preselecții, concurenții cu vârste cuprinse între 12 și 22 ani au trimis o înregistrare video în care au interpretat o piesă la alegere, de dificultate medie sau ridicată, ce a inclus obligatoriu un solo la chitară electrică, de preferat cu backing track. Înregistrarea s-a realizat prin intermediul formularului online și video cu reprezentația care au fost trimise organizatorului până pe 5 noiembrie. Concurenții care nu au împlinit 18 ani aveau obligația de a trimite și un acord din partea părinților sau a tutorelui legal prin care să ateste acordul acestora pentru participarea la concurs. Componența juriului din acest an este: Andrei Roșulescu, Nicu Patoi, Marius Pop, Horea Crișovan, Cosmin Culea, Dan Spânu, Petran Paveliuc și Daniel Dragomirescu. În urma deliberării, juriul a hotărât să împartă concurenții calificați în două categorii de vârstă, după cum urmează:

CATEGORIA 13 -15 ani

Teisanu Teodor, 14 ani (Suceava) – 64 puncte, Andu Pițigoi, 13 ani (Iași) – 52,5 puncte, Hamciuc Claudiu, 13 ani (Iași) – 52 puncte, Spătaru Vlad, 15 ani (Constanța) – 52 puncte,  Georgescu Rareș, 14 ani (Constanța) – 49 puncte

CATEGORIA 16 – 22 ani

Bolocan Ovidiu, 18 ani (Oradea) – 69 puncte, David Cristian, 16 ani (Ilfov) – 68,5 puncte, Manolache Cristian, 16 ani (București) – 65 puncte, Ștefan Munteanu, 16 ani (Iași) – 64 puncte, Pralea Bogdan, 16 ani (Bacău) – 60,5 puncte, Bănculescu Eduard, 18 ani (Constanța) – 58,5 puncte, Fronescu Martin, 17 ani (București) – 57,5 puncte, Cristea Radu, 16 ani (Iași) – 57 puncte, Muntean George, 22 ani (Suceava) – 55 puncte.

„Concurenții trebuie să cunoască noțiuni de bază din tehnicile cele mai folosite de chitariști: Alternate picking, sweep picking, legatto, bending, tapping, harmonics (flajeolete), moduri & game, arpegii, acorduri & progresii, power riffs, fingerstyle”, a declarat Petran Paveliuc, coordonator Iasi Guitar Festival. Concurenții calificați în finală sunt obligați să trimită materialul video cerut până sâmbătă, 21 noiembrie, ora 18:00. Fiecare concurent va interpreta două piese consecutive în limita a 10 minute, în ordinea cerută de juriu:

  1. o piesă de blues, rock , jazz la libera alegere a concurentului: individual sau cu negativ
  2. o piesă de improvizație în primă audiție pe o temă dată de juriu aproximativ 2 minute. (backingtrack – din cauza condiților impuse de pandemie).

Juriul hotărăște ordinea de departajare a concurenților prin cumul de puncte de la 5 la 10, în baza următoarelor criterii: Prezența scenică; Interpretare (intonația și acuratețea notelor); Ritm (constanta ritmică si tempo); Originalitate și inspirație în improvizație; Acordaj.

Premiile oferite de sponsori sunt pe două categorii de vârstă:

Categoria I (16-22 ani)

Premiul I –  1500 lei; Premiul al II – lea –  1000 lei; Premiul al III- lea – 500 lei.

Categoria a II- a  (13-15 ani)

Premiul I –  1000 lei; Premiul al II – lea –  600 lei; Premiul  al III- lea – 400 lei.

Încheiem săptămâna în pași de dans cu evenimentul aniversar al trupei „The Sky”.  Duminică, 22 noiembrie 2020 sărbătorim 20 ani de existență a trupei „The Sky”. De la ora 19:00, toți iubitorii de dans sunt invitați să urmărească online, evenimentul „Dance History”, regia Adrian Ștefan.

Evenimentul aniversar cuprinde momente de dans menuet, spaniol, samba, step, irlandez, țigănesc, contemporan, românesc, modern, tango, oriental, macedonesc și alte momente surpriză.

„Au trecut 20 ani de zâmbete, de aplauze, de realizări, de oameni minunați pe care i-am întâlnit și s-au cunoscut aici, de spectatori ce s-au bucurat de dansurile și momentele noastre artistice, de participări încununate de trofee, premii și diplome, de schimburi grăbite de costume, de machiaje strălucitoare, de pantofi prăfuiți de pulberea din sala de repetiție și de pe marile scene ale României, de zeci de genuri de dansuri, de sute și mii de ore de repetiții, în care umăr la umăr, sudoare lângă sudoare și pasiune lângă pasiune, am clădit cu toții un nume ce poate fi pus în vitrina de onoare a artisticului ieșean și românesc”, a precizat Adrian Ștefan,coregraful trupei „The Sky”.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;