Ediţia a doua a Festivalului Național de Dans „IaȘi Dansează”, în online

În perioada 23-25 noiembrie, Casa de Cultură a Studenților (CCS) Iași organizează online cea de-a doua ediție a Festivalului Național de Dans „IaȘi Dansează”, un eveniment prin care se înlesneşte schimbul cultural şi de experienţă artistică între tinerii dansatori din Iasi si din ţară prin organizarea unui festival – concurs de dans, dedicat tinerilor dansatori . Competitiția din acest an se va difuza online pe pagina de Facebook a Casei de Cultură a Studenților din Iași. „Festivalul Național de Dans „IaȘi Dansează“ are ca principal scop crearea, asigurarea unui cadru optim de manifestare în spirit competitiv, promovarea şi valorificarea disponibilităţilor în arta dansului, sportive, estetice, interpretative şi de creaţie specifice tinerilor”, a consemnat Bogdan Crucianu, director al Casei de Cultură a Studenților Iași. În cadrul concursului vor participa trupe de dans de la Casele de Cultură din Brașov, Cluj Napoca, Ploiești, Craiova, Pitești, Petroșani și din Iași vor participa trupele Bel Art și Hometown. „Ca element de noutate în acest an, în cadrul festivalului vor fi difuzate online și trei spectacole realizate de tineri de la Facultatea de Teatru din Iași, secția Coregrafie din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și al companiei de dans „Microbis” din Sibiu”, a declarat Adrian Ștefan, coordonator al festivalului de dans.

Participanții vor intra în competiție pe următoarele genuri coregrafice:

1) Dans contemporan: balet modern și teatru-dans

2) Street dance: hip-hop, house, popping, locking, newstyle, vogueing, tutting, break dance

3)  Show revue: cuprinde dansuri cu specific de cabaret, dansuri de revistă.

4) Dans de caracter: dansuri folclorice ale altor ţări sau proprii stilizate şi aduse la perfecţionare, dansurile tribale sau de ritual.

5) Dans modern după curente muzicale şi coregrafice în vogă

6) Dans cu soluţii inovatoare şi inedite

7) Dans Comic

8) Open: Coregrafii pot opta pentru acest gen în cazul în care dansul nu se regăsește la nicio altă categorie mai-sus amintită.

Juriul festivalului este format din specialişti în domeniu precum: Președinte Juriu: Conf. Univ. Dr. Ligia Delia Cosoi – Facultatea de Teatru, secția Coregrafie a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Membri coregrafi: Ancuta Macovei, Mihaela Cojocaru, Elvis Gache, Ionescu Daniel și Dănuț Melenciuc, balerin la Opera Națională din Iași. Punctajul maxim care poate fi acordat de un membru al juriului este de 10 (zece) puncte/moment coregrafic (notarea se face eu note de la 1- 10).

Criteriile de evaluare ale juriului sunt: originalitatea, valoare interpretativă, impresia artistică compoziția coregrafică, tehnica dansatorilor, raportul coregrafie – muzica.

„Trupele care vor realiza un clip video cu o coregrafie de maxim 4 minute cu tematica „ Totul va fi bine” vor primi puncte bonus din partea juriului la clasamentul final pentru obtinerea Trofeului Festivalului. Coregrafia poate fi solo, duet, grup, formatie sau ansamblu”, a precizat Adrian Ștefan, coordonatorul festivalului.

Program festival

Luni, 23 noiembrie 2020

19:00-20:00 – Concurs în care vor participa trupe Bel Art (Iași), One Dream (Brașov), Royal Dance Academy (Cluj Napoca), Starfix (Pitești), Freaks Crew (Craiova), Hometown (Iași), Ansamblul Parangu (Petroșani), Atlantis (Ploiești) la secțiuni precum: solo, duet, formație, ansamblu și genuri: Contemporan, Street Dance, Show revue, Dans modern și Comic.

20:00-20:30 – Spectacolul „Moves of the Sin” al masterandei  la coregrafie Georgiana Dimitrescu de la Facultatea de Teatru – secția coregrafie a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Spectacolul este coordonat de conf. univ. dr. Lorette Enache.

Marți, 24 noiembrie 2020

19:00-20:00 – Concurs în care vor participa trupe Bel Art (Iași), One Dream (Brașov), Royal Dance Academy (Cluj Napoca), Starfix (Pitești), Freaks Crew (Craiova), Hometown (Iași), Ansamblul Parangu (Petroșani), Atlantis (Ploiești) la secțiuni precum: solo, duet, formație, ansamblu și genuri: Caracter, Open, Totul va fi bine.

20:00-20:30 – Spectacolul „RICHard III” al masterandului la coregrafie Gabriel Scalschi, Facultatea de Teatru – secția coregrafie a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Coordonatori proiect : Conf. univ. dr. Lorette Enache, Lector univ. dr. Calin Ciobotari.

Miercuri, 25 noiembrie 2020

 

18.00-19:00 – Spectacolul Damnatul, noul spectacol al companiei de dans Microbis, în regia şi coregrafia lui Hugo Wolff prezintă umanitatea în complexitatea ei, fiinţa care oscilează între stări contradictorii: fericire, împlinire şi dragoste, durere, deznădejde şi resemnare.

19.00 – Festivitatea de premiere online a Festivalului de Dans „IaȘi Danseză” – ediția 2020.

19.30 – Discuții în direct pe aplicația ZOOM cu reprezentații trupelor de dans participante legate de jurizare, impresii desprecompetiție, proiecte viitoare, ce vor face în perioada urmatoare, cum reușesc să păstreze „vie” arta dansului, cum au trecut sau cum se descurcă din punct de vedere artistic, în actuala perioadă pandemică, etc.

 

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;