Regulile sanitare, aplicate şi în perioada Sărbătorilor de iarnă

Având în vedere perioada sărbătorilor de iarnă, vă transmitem principalele prevederi legale din Hotărârea de Guvern nr. 1065/2020 din 11 decembrie 2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

Este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23,00 – 5,00, cu următoarele excepţii:

  1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  2. deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  3. deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Sunt interzise organizarea și desfășurarea de evenimente private, de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri, mese festive, atât în spații deschise cât și închise, publice și/sau private pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.

Este suspendată pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României defășurarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci.

 

Este interzisă circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Este obligatorie purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să se asigure acoperirea nasului şi a gurii.

Sunt indicate păstrarea distanței fizice de cel puțin 1,5 metri între persoane și aplicarea regulilor de igienă individuală și colectivă pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse în Hotărârea de Guvern nr. 1065/2020 din 11 decembrie 2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,  este cel din Legea nr. 55/2020.

Președintele

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași

 Prefect, MARIAN GRIGORAȘ

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;