6:51 pm - Sunday April 11, 2021

Camelia Gavrilă, numită director interimar al Colegiului Naţional “Costache Negruzzi”

Camelia Gavrilă, fost deputat PSD şi preşedinte al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, a fost numită vineri, 8 ianuarie, în funcţia de director interimar al Colegiului Naţional “Costache Negruzzi” de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Pe lângă Colegiul Naţional “Costache Negruzzi”, au fost fost numiţi noi directori pe o perioadă determinată, până la sfârșitul anului școlar sau până la organizarea de noi concursuri, printre altele, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Școala Gimnazială „Gh I. Brătianu”, Clubul Copiilor Pașcani, Școala Profesională Tătăruși, Școala Profesională Coarnele Caprei şi Școala Gimnazială Larga Jijia. “Începând cu data de 9 ianuarie 2021, la nivelul județului Iași încetează mandatul obținut în urma concursului organizat în anul 2016 pentru 147 de directori și directori adjuncți. Conform legislației în vigoare (Ordinul nr. 3969/2017 din 30 mai 2017 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar), conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, de un cadru didactic titular, numit prin detaşare în interesul învăţământului sau prin delegarea atribuţiilor specifice funcţiei. În acest context, s-au emis decizii de numire pentru toate posturile vacante, avându-se în atenție îndeplinirea criteriilor legale (calitatea de titular în învățământ, gradul didactic I, expert CNEME), competența managerială confirmată și asigurarea continuității demersurilor educaționale la nivelul fiecărei școli”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. În document se arată că avizele pentru noii directori interimari, acordate de Consiliul de Administraţiei al IŞJ Iaşi, s-au făcut având la bază „principiul continuității și al stabilității procesului educațional în școli”.

Primarul Mihai Chirica contestă numirea Cameliei Gavrilă în funcţia de director interimar al Colegiului Naţional “Costache Negruzzi”

 

Primarul Mihai Chirica i-a felcitiat astăzi pe directorii interimari din unităţile şcolare ieşene pentru numirile în funcţiile de conducere, asugurându-i totodată de întregul sprijin din partea administraţiei locale pentru buna funcţionare a actului educaţional, mai ales condiţiile în care şcoala ieşeană are de suferit în urma pandemiei cauzate de noul coronavirus. În acelaşi timp, edilul-şef şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care s-a decis noua conducere a Colegiului Naţional “Costache Negruzzi”, unde prof. dr. Elvira Rotundu (directorul Colegiului) a fost înlocuită cu prof. dr. Camelia Gavrilă. “Sunt indignat de modul cum inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş a decis să nu mai prelungească mandatul actualului director Elvira Rotundu şi a înlocuit-o cu fosta deputată PSD Camelia Gavrilă. Cred că este un imens pas înapoi şi este păcat că unul dintre cele mai îndrăgite colegii din ţară să intre în circuitul nefiresc al sinecurilor politice. Am crezut că actualul inspector şcolar general a ieşit din «lanţul moştenirilor pe funcţie», cel puţin în ceea ce priveşte relaţia ei cu doamna Camelia Gavrilă, căci nu doamna Gavrilă a lăsat-o «moştenire» la Inspectorat pe doamna Farcaş, cum nici doamna Farcaş nu a lăsat-o «moştenire» la Colegiul Negruzzi pe doamna Rotundu. Cel puţin eu nu cred aşa ceva. Dacă tot nu vroia să-i prelungească mandatul doamnei Rotundu, sunt sigur că interimatul ar fi fost asigurat cu acelaşi profesionalism de oricare dintre dascălii care predau acum la acest prestigios Colegiu. Practic, inspectorul general nu a găsit nicio altă soluţie decât cea a unei sinecuri politice, oameni care au preţuit mai mult funcţiile decât calitatea profesională. Nu pun la îndoială calităţile profesionale şi reuşitele persoanelor mai sus menţionate, elevii şi colegii profesori fiind singurii capabili în a da un verdict în acest sens, dar după 30 de ani în care am asistat la dezastrul din educaţie, unde politicul a avut rolul principal, să revenim şi să promovăm aceleaşi practici nesănătoase în privinţa managementului în educaţie. Şi mai cred că în spatele acestei numiri sunt interese oculte şi în niciun caz interesul pentru şcoală şi educaţie. În calitatea mea de principal partener al actului educaţional din oraşul nostru, parteneriat dovedit în ultimii ani prin rezultatele de execepţie obţinute de elevii ieşeni, voi contesta decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean şi voi solicita numirea altei persoane la conducerea Colegiului Negruzzi! De asemenea, solicit scoaterea la concurs, în regim de urgenţă, a posturilor de conducere de la toate şcolile din Iaşi sub stricta supraveghere a Ministerului Educaţiei”, declară primarul Mihai Chirica, într-un comunicat. În aceeaşi ordine de idei, şeful municipalităţii anunţă că va solicita Corpului de Control al ministrului Educaţiei evaluarea modului de desemnare a noului director interimar la Colegiul Negruzzi!”.

IŞJ: Numirea Camelei Gavrilă în funcţia de director interimar la “Negruzzi” a respectat întocmai prevederile legale

Inspectoratul Școlar Județean (IŞJ) Iași a respectat toate condițiile legale în numirea unui alt director pe baza unei analize care a avut în atenție cadrele didactice din școală care îndeplineau calitatea de expert în management educațional, experiența managerială anterioară în conducerea acestui colegiu și competența profesională. În acest context, nominalizarea doamnei prof. dr. Camelia Gavrilă a respectat întocmai aceste referințe și numirea a fost făcută pe o perioadă determinată, până la finalul anului școlar sau până la desfășurarea unui nou concurs, a declarat, vineri, Genoveva Farcaş, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcoalr Judeţean Iaşi, făcând referire la numirea fostului deputat PSD Camelia Gavrilă în funcţia de director interimar al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”. În replică la afirmațiilor făcute de primarul Mihai Chirica privind numirea Cameliei Gavrilă pe postul vacant de director al Colegiului Național „Costache Negruzzi”, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi precizează că directorul acestei instituţii de învăţământ, Elvira Rotundu, „a refuzat numirea în continuare pe această funcție, aflându-se la finalizarea celui de-al doilea mandat de director la instituția menționată”. „Soluția identificată se raportează în exclusivitate la criterii de competență profesională, excluzând orice intruziune politică. De altfel, fac un apel la depolitizarea tuturor funcțiilor din educație”, a mai spus, în încheiere, Genoveva Farcaș, inspector şcolar general al IŞJ Iaşi.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;