Festivalul Național de Literatură pentru copii „Ion Creangă” – ediția a XI-a

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, organizează, în perioada 1-5 martie 2021, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național de Literatură pentru copii „Ion Creangă”, eveniment care se desfășoară concomitent cu seria de manifestări „Zilele Creangă”, organizate de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Chișinău, Republica Moldova (directoare: Eugenia Bejan). Cu prilejul aniversării lui Ion Creangă (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889), ca în fiecare an, vor avea loc mai multe activități culturale și educative dedicate povestitorului, la Iași și în celelalte localități din program, însă, din cauza restricțiilor actuale, ele se vor desfășura, în parte, online. Festivalul Național de Literatură pentru copii „Ion Creangă” și-a propus, de la prima ediție, relansarea, din perspective noi, atractive, a interesului copiilor și adolescenților față de opera marelui clasic.

  • Festivalul va debuta pe 1 martie 2021, cu depuneri de jerbe și buchete de flori la bustul povestitorului aflat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Chișinău și la bustul din Parcul Copou, Iași, programate pentru ora 10:00. De la 15:00, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”: Bușteni – Chișinău (via Zoom), program online organizat împreună cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” Chișinău.
  • În ziua de 2 martie 2021, la Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca), Iași, publicul este invitat la ediția a XXVIII-a a proiectului anual „Mărțișoare la Bojdeucă”, în cadrul căruia va avea loc vernisajul expoziției de sezon „Mărțișoare de călătorie” (ora 10:00). După-amiaza, de la 14:30, se va desfășura Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui și lumea noastră”: Iași – Chișinău (via Zoom), organizat în colaborare cu Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” Chișinău, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
  • În data de 3 martie 2021, de la ora 11:00, Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca) și Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” Orhei vor transmite live pe Facebook un spectacol literar-muzical dedicat povestitorului: „Vocea copilăriei eterne”: Iași – Orhei (via Zoom).
  • Pe 4 martie 2021, de la 11:00, pe platforma online Zoom se va desfășura activitatea „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”: Iași – Bălți, în organizarea Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă” Bălți și a Complexului cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca).
  • În ultima zi a festivalului, 5 martie, de la ora 14:00, va avea loc „Parada povestitorilor «Hai mai bine despre copilărie să vorbim»”, ediția a VI-a: Câmpulung Moldovenesc – Chișinău (via Zoom).

La aceste activități vor participa personalități din Iași, Chișinău, Orhei, Bălți și Târgu Neamț, scriitori, jurnaliști, bibliotecari, cadre didactice, elevi. Coordonatorul proiectului este Valentin Talpalaru, muzeograf MNLR Iași.

Programul complet al festivalului poate fi regăsit pe site-ul: www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;