5:14 pm - Thursday April 20, 8541

Retrocedarea dreptului de proprietate asupra terenului de la Romexpo SA București reprezintă o reparație istorică

Camera de Comerț și Industrie Iași își exprimă surprinderea în ce privește atacurile virulente la adresa unei hotărâri a Curții Constituționale a României, legate de modificarea Legii camerelor de comerț din România. Se impune precizarea că retrocedarea dreptului de proprietate asupra terenului de la Romexpo SA București reprezintă o reparație istorică și un drept al Camerei de Comerț și Industrie a României.

La înființarea, în anii 1990-1991, a tuturor societăților pe acțiuni, care practic transformau întreprinderile socialiste de stat în societăți comerciale pe acțiuni, aceste societăți au dobândit și dreptul legal de proprietate asupra patrimoniului, asupra imobilelor și asupra terenurilor pe care își desfășurau activitatea.

Romexpo SA a fost singura firmă din țară căreia i s-a refuzat acest drept de proprietate, cu toate că, chiar și în vremurile comuniste, a existat o Cameră de Comerț a României care, practic, deținea acest patrimoniu.

La începutul anilor 2000, Guvernul României, supărat pe atitudinea critică economic a sistemului cameral, a naționalizat Registrul Comerțului de pe lângă Camerele de Comerț și a retras dreptul de administrare, acordat prin lege, a terenului Romexpo SA, pe care l-a transferat către RA-APPS.

Pe de altă parte, facem precizarea că legea care restituie dreptul de proprietate către Camera de Comerț și Industrie a României permite și dezvoltarea durabilă a unui complex urbanistic modern,  care va deveni pentru capitala României un reprezentativ centru arhitectural, cultural, comercial, de afaceri și de recreere, similar ca impuls dezvoltator ansamblului Palas din Iași sau Iulius Town din Timișoara.

Prin urmare, avem convingerea că legea va fi promulgată, iar această reparație istorică va fi apreciată de toți cetățenii onești care respectă dreptul de proprietate privată și apreciază dezvoltările urbanistice ale investițiilor cu capital românesc.

Camera de Comerț și Industrie Iași

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;