A fost lansată oficial prima ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei

Sala Mare a Primăriei Iaşi a găzduit lansarea publică a primei ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), care va avea loc între 14 şi 23 iunie. Un eveniment cultural de anvergură,proiectat să devină o emblemă a oraşului.

Personalităţi ale vieţii culturale, academice, universitare şi reprezentanţii ai instituţiilor administrative au fost prezente la lansarea oficială a ceea ce se doreşte să devină cartea de vizită a Iaşului: Festivalul Internaţional al Educaţiei ( FIE).

Organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia PRO EVENT, aceste amplu eveniment capacitează tot ce oraşul are mai valoros sub aspectul capitalului uman şi al instituţiilor implicate. În plus, festivalul, rod al unui efort organizaţional şi conceptual de doi ani, va aduce în capitala Moldovei cele mai bune produse culturale ale momentului. Preşedintele onorific al ediţiei 2013 a FIE este maestrul Radu Beligan, fapt ce confirmă o dată în plus înalta ţinută a evenimentului. “Acest festival este rezultatul unui dialog permanent între Primărie şi oamenii valoroşi ai Iaşului. FIE doreşte să promoveze oferta educaţională excepţională a Iaşului şi să constituie vârful de lance al demersurilor pe care le-am iniţiat în cadrul competiţiei pentru obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană. Am încredere că acest festival va pregăti proiectul capitalei europene, că va avea răsunet nu doar naţional, ci internaţional, prin implicarea unor personalităţi marcante ale lumii culturale, ştiinţifice şi prin abordarea unor teme cât mai actuale, pentru a pune Iaşul pe harta Europei”, a apreciat primarul Iaşului, Gheorghe Nichita.

Proiectul, unic în spaţiul românesc ca anvergură, conţinut şi logistică, propune o ofertă generoasă de evenimente culturale, educaţionale şi artistice de excepţie. “Iaşul nu a avut până acum un eveniment mare, care să coaguleze toate eforturile şi ambiţiile culturale pe care le are. FIE nu este un program ştiinţific, ci un proiect de la care ne dorim să aducă peste 100.000 de ieşeni în sălile de spectacol sau la evenimentele  culturale şi artistice care vor avea loc în stradă. Sperăm ca peste 10 ani să putem spune că Iaşul are cel mai important festival al educaţiei din ţară”, a subliniat directorul executiv al FIE, Florin Mindirigiu.

Gala Educaţiei va deschide FIE

Festivalul Internaţional al Educaţiei se va desfăşura în perioada 14-23 iunie, programul manifestărilor incluzând evenimente de teatru, teatru-dans, operă, vernisaje de artă, conferinţe motivaţionale, concerte în aer liber, spectacole şi expoziţii stradale. “Deschiderea FIE va avea loc pe 14 iunie, printr-o Gală a Educaţiei, găzduită de Teatrul Naţional. Vom acorda opt premii pentru Educaţie şi Marele Premiu FIE. Acest eveniment se va încheia festiv  cu o gală de operă şi balet pregătită de Opera Română Iaşi. Avem seri de teatru, cu cinci spectacole foarte bune, seri de operă – cu un concept nou – opera-film şi cu cinci mari spectacole de operă, susţinute pe marile scene ale lumii, care vor ajunge şi la Iaşi. Vor fi 1.500 de scaune la dispoziţia ieşenilor pentru aceste spectacole, ce vor avea loc în aer liber. Pentru tineri aducem un festival de fringe. Avem o serie de evenimente dedicate cărţii; cinci zile de întâlniri cu autori, cu scriitori, seri dedicate benzilor desenate. Festivalul Educaţiei trebuia să cuprindă şi un spectacol internaţional, aşa că o vom avea la Iaşi pe Patricia Kaas, cu un concert ce face parte din turneul mondial al artistei “Kaas chante Piaf”. Va fi pentru prima dată când un artist ajunge la Iaşi în cadrul unui turneu internaţional. Spectacolul va avea loc în Piaţa Palatului şi vor fi puse la dispoziţia publicului 4.500 de scaune. De asemenea, avem spectacolul de muzică clasică oferit de Filarmonica de Stat Iaşi. Închidem manifestările FIE printr-un spectacol al Naţionalului ieşean. Nu trebuie omis faptul că pe parcursul celor zece zile de FIE vor avea loc conferinţe motivaţionale, organizate de universităţile publice”, a explicat, în prezentarea programului festivalului, directorul executiv Florin Minidirigiu.

Filed in: Administrație, Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;