A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul major „Sistem de management integrat al deşeurilor în Județul Iași”

Astăzi, 16 mai 2013, a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului major „Sistem de management integrat al deşeurilor în Județul Iași (SMID)”, finanțat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2013. Anterior evenimentului, Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, și Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași, au efectuat o vizită la depozitul ecologic de la Țuțora și pe șantierul proiectului de reamenajare a râului Bahlui. „Am avut marea bucurie de a semna împreună cu doamna ministru Rovana Plumb contractul de finanțare pentru proiectul cu cea mai mare valoare a finanțării europene implementat de Consiliul Județean Iași. Acest proiect va aduce Iașul pe lista scurtă a județelor care vor respecta normele europene în ceea ce privește condițiile de mediu. În următorii trei ani, cât este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet şi complex de management al deşeurilor care va îmbunătăţi calitatea vieţii şi pe cea a mediului înconjurător. Mulțumesc doamnei ministru pentru că ne-a ajutat în procesul de deblocare a acestui important proiect. De la mijlocul anului trecut și până în prezent am muncit mult, iar acum toate licitațiile sunt în sistemul electronic al achizițiilor publice. Sper ca vara aceasta să semnăm toate contractele de la licitațiile prevăzute în proiect”, a declarat Cristian Adomniței.

Valoarea grantului european este de circa 50 milioane de euro, partea de cofinanțare necesară desfășurării proiectului, în valoare de aproximativ 20 milioane euro, urmând a fi asigurată de Consiliul Județean Iași. Scopul proiectului este reprezentat de completarea infrastructurii și a echipamentelor existente cu investiții care să conducă la asigurarea unui sistem de management integrat al deșeurilor la nivel de județ, prin care se va realiza atingerea standardelor minime pentru conformarea cu cerințele legislative ale Uniunii Europene referitoare la sectorul de mediu, precum și respectarea angajamentelor României asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Prin implementarea proiectului SMID se urmărește atingerea următoarelor ținte:

– Rata de acoperire cu servicii de salubritate oferite de operatori autorizați de 100%;

– Creșterea gradului de reciclare al deșeurilor de ambalaje;

– Reducerea cantității de deșeu biodegradabil depozitat;

– Închiderea depozitelor urbane neconforme.

Proiectul SMID cuprinde următoarele obiective de investiții:

– Pubele și containere pentru colectarea deșeurilor în Județul Iași;

– Vehicule de lung curier pentru transportarea deșeurilor la facilități;

– Stații de transfer: Bălțați și Ruginoasa;

– Stații de sortare: Ruginoasa (stație nouă) și Țuțora (finalizarea stației existente și construirea unei stații noi);

– Stație de compostare: Țuțora;

– Stație de Tratare Mecano-Biologică (MBT): Țuțora;

– Construirea subcompartimentului 3 al Depozitului ecologic Țuțora;

– Închiderea depozitelor neconforme: Pașcani – Valea Seacă, Târgu Frumos – Adâncata, Hârlău și Tomești.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;