Monumentul memorial Garabet Ibrăileanu, restaurat la iniţiativa Ateneului Naţional din Iaşi

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Garabet Ibrăileanu, luni, 24 mai, la Iaşi au fost recepționate lucrările de restaurare aferente monumentului memorial al scriitorului, din cartierul Păcurari, pe locul unde a fost ultima reședință din Iași a marelui român.

Bustul, realizat în anul 1981 de Ioan Buzdugan, a fost amplasat, la inițiativa lui Ion Arhip, pe locul unde a existat casa în care a locuit scriitorul și criticul literar Garabet Ibrăileanu.  Lucrările au fost realizate de Primăria Municipiului Iași, la inițiativa Ateneului Național din Iași.

La eveniment au fost prezenți primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, precum și reprezentanți ai mediului cultural-educațional: președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, Cassian Maria Spiridon, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Adi Cristi, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria”, Aurica Ichim, istoricul Gheorghe Iacob, Directorul artistic al Operei Naționale Române Iași, Andrei Fermeșanu.

Ceremonia a fost deschisă de un moment artistic susținut de Corul de Copii al Municipiului Iași. La final, oficialitățile prezente  au depus o jerbă la monumentul scriitorului.

În aceeași zi, de la ora 16.00, la Ateneul Național din Iași a avut loc vernisajul expoziției „Garabet Ibrăileanu – 150 de ani de la naștere”. Expoziția, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, conține manuscrise, documente originale și fotografii ce au aparținut scriitorului și va putea fi vizitată până pe data de 15 iunie. Expoziția include o piesă unicat: ediția cu autograful lui Garabet Ibrăileanu, dedicată primului director al Ateneului Popular Tătărași. Curatorii expoziției sunt Andreea Tacu (Muzeul Național al Literaturii Române Iași) și Cosmin Sandu (Ateneul Național din Iași)

Reamintim că, anul acesta, Ateneul Național din Iași a inițiat și restaurarea mormântului lui Garabet Ibrăileanu, precum și așezarea unui bust peste mormântul scriitorului din Cimitirul “Eternitatea”.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;