5:13 pm - Sunday April 19, 0268

Zece posturi de transformare din municipiul Iaşi, modernizate în cadrul unei investiţii de 8,5 milioane de lei

Compania de distribuție Delgaz Grid a demarat o investiție de peste 8,5 milioane de lei care va avea ca efect diminuarea timpilor de întreruperi în alimentarea cu energie electrică a clienților din zona centrală a municipiului Iași, în urma modernizării a 10 posturi de transformare subterane. Proiectul prevede lucrări de reabilitare și hidrofobizare a construcțiilor îngropate, precum și înlocuirea echipamentelor electrice de medie și joasă tensiune.

Până la acest moment au fost finalizate lucrările la 7 PTS-uri (posturi de transformare subterane) din zonele: Sărărie (2), Lascăr Catargi, Spital CFR, Spital “Sf. Spiridon” (2), Mitropolie, iar la alte 3 PTS-uri  investițiile sunt în derulare, urmând a fi recepționate până la sfârșitul anului.

Pentru modernizarea unui post de transformare subteran este necesar un ansamblu de acțiuni care începe cu montarea unui post de transformare suprateran, provizoriu, cu realizarea de legături electrice noi, ce asigură alimentarea cu energie a clienților din zonă. Ulterior, sunt îndepărtate echipamentele electrice din postul de transformare subteran: transformatoare, întrerupătoare de medie tensiune, tablouri de joasă tensiune, cabluri etc., lăsându-se astfel loc pentru intervenții la structura clădirii, atât în interior, cât și în exterior.

Odată ce au fost finalizate lucrările de construcții pentru clădire, începe montarea echipamentelor noi, iar transformatorul de medie tensiune este pus în funcțiune în gol, pentru a verifica funcționalitatea echipamentelor montate. După finalizarea probelor tehnologice instalațiile de medie și joasă tensiune ce alimentează consumatorii vor fi trecute pe noul PTS, iar postul de transformare provizoriu va fi relocat.

Modernizarea PTS aduce și multe elemente de noutate cum ar fi: operaționalizarea sistemului SCADA, ce permite manevre din Centrul Dispecer, sistem de ventilație automat cu nivel redus de zgomot etc. Astfel, numărul și durata întreruperilor de energie în cazul unor avariii va fi mult redus, ieșenii fiind principalii beneficiari ai acestor investiții.

Delgaz Grid a bugetat în acest an investiții de 612 milioane de lei (126 milioane euro), prioritar pentru modernizarea și extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Bugetul alocat investițiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;