Studentă a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, premiată în finala națională a competiției FameLab

Irina-Mălina STRUGARU, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), s-a clasat pe locul al doilea în finala națională a competiției internaționale FameLab, una dintre cele mai importante competiții de comunicare a științei din lume, organizată online joi, 17 iunie 2021. În cadrul aceleiași competiții, studenta UAIC a obținut și două premii speciale: Premiul „Academiei Române” și Premiul acordat de Comisia Națională a României pentru UNESCO.

 Irina-Mălina STRUGARU a reușit să convingă juriul prin prezentarea unei teme despre soft robotics – „Roboții moi sunt tari!”, despre funcționarea și aplicațiile acestor tehnologii în medicină și în alte domenii de interes.

Irina-Mălina STRUGARU a mai obținut locul al II-lea la faza națională a concursului FameLab 2019, când a prezentat, într-o manieră originală și accesibilă publicului larg, o temă complexă privind procesele neliniare și de autoorganizare.

„M-a bucurat enorm să văd cât de captivante şi pline de entuziasm au fost prezentările tuturor celorlalți participanți. Mi-a plăcut mult sentimentul acesta de apartenență pe care ni l-a dat nu doar pasiunea comună pentru ştiință, ci şi plăcerea de a explica şi a povesti altora ştiința.

Am fost încântată şi pentru faptul că s-au acordat mai multe premii, ceea ce înseamnă că evenimentul începe să capete popularitate, deci lumea începe să îşi îndrepte atenția către comunicarea ştiinței. Chiar sper să fie la fel şi în cazul publicului – să îşi facă timp cât mai multe persoane să se uite la prezentări şi să vadă câtă dragoste pentru ştiință şi pentru oameni a reuşit să se adune la o astfel de întâlnire”, a declarat Irina-Mălina STRUGARU.

În urma selecțiilor regionale FameLab, organizate de British Council și Cheltenham Science Festival, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și alte universități și organizații de știință din țară,  au fost aleși 11 finaliști.

În finala națională a competiției FameLab, cei mai buni tineri comunicatori de știință din România au susținut prezentări inedite pe teme din medicină, biologie, tehnologie sau inginerie, despre numeroasele modalități în care cercetarea științifică de azi ne asigură tuturor un viitor mai bun. Finaliștii au avut la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări de tip PowerPoint sau alte resurse media.

Prezentările concurenților au fost evaluate în baza a trei criterii (conținut, claritate și carismă) de un juriu format din: dr. Raed ARAFAT, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Corina SAS, profesor la University of Lancaster, Marea Britanie, cu activitate de predare și cercetare în domeniul interacțiunii dintre om și calculator, Cristian PRESURĂ, cercetător principal, Philips Research, Eindhoven, (Olanda), autor de cărți de știință și materiale de popularizare a științei, Emil TOESCU, cadru universitar asociat la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) și la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pecs (Ungaria), consultant pe programe de știință și arte.

Unul dintre cele cinci premii speciale acordate în cadrul finalei naționale a competiției FameLab, Premiul Știința pentru Societate, a fost acordat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași studentei Bianca-Ioana GUȚU de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pentru modul în care a susținut utilitatea științei prin prezentarea „Organoizi cerebrali – Cum să crești un creier în laborator”. UAIC a fost reprezentată la acest eveniment de Prof. univ. dr. Daniela COJOCARU – Prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare.

De asemenea, Asociația pentru Educație și Știință „Hermann Oberth” va acorda un premiu special – Premiul publicului, în urma voturilor exprimate pe site-ul British Council Romania în perioada 17 – 30 iunie, prezentării care va obține cele mai multe voturi.

Organizată în peste 20 de țări și cu o rețea de peste 10 000 de studenți, cercetători sau profesioniști în discipline STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, competiția FameLab urmărește să le ofere o voce pe scena globală pasionaților de știință care doresc să comunice rezultatele activității de cercetare către publicul larg, pentru a promova astfel înțelegerea și susținerea cercetării și a reduce decalajele în educația științifică.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;