„Holocaust”, expoziție internațională de grafică la Palatul Culturii

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj Napoca,  organizează la Palatul Culturii, în perioada 23 iunie – 18 iulie, expoziția internațională de grafică „Holocaust”.

Dedicată comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei, „Holocaust” este o expoziție colectivă cu participare internațională ce reunește 20 de artiști contemporani din 11 țări (Canada, Israel, Japonia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Suedia, România, Ungaria) și cuprinde 40 de lucrări de grafică alb-negru – gravură și grafică digitală.

Expoziția „Holocaust” face parte dintr-un proiect itinerant gândit și înfăptuit de domnul Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și graficianul Ovidiu Petca, care este și curatorul expoziției.

Prima etapă itinerantă s-a desfășurat în 2019 la Institutul Cultural Român Budapesta, apoi, în anul următor, la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova din Chișinău, fiind urmată de cea de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, aceasta desfășurându-se doar în mediul on-line, din cauza situației pandemice.

Numitorul tematic comun al artiștilor participanți a fost preocuparea de a ilustra, în limitele expresivității plastice, drama ce a marcat omenirea în perioada celui de al doilea război mondial. Acestui episod profund antiuman, artiștii expozanți încearcă să răspundă vizual prin intermediul tehnicilor tradiționale ale gravurii (xilo și linogravură, aquaforte și aquatinta, mezzotinta și litografie), dar făcând uneori apel și la tehnologia digitală.

Dincolo de sentimentul culpabil al prezentului pe care îl resimțim majoritar, expoziția ne propune și se dorește totodată un act de pocăință și un eseu în zona estetică a tragicului .

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 30 iunie, ora 18.00. Vor fi prezenți: dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al C.M.M. „Moldova” Iași; Petru Bejan, critic de artă; Lucian Nastasă-Kovács, director al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca; Ovidiu Petca, curator. Moderator: Mihail Voicu, muzeograf.

Momentul va fi întregit de recitalul liric „Negru lapte al zorilor” susținut de Diana Cozma, actriță și profesoară la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;