Utilaje și substanțe pentru culturile ecologice, testate în premieră la Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii

La Stațiunea Didactică – Ferma „Vasile Adamachi” a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) au fost prezentate în cadrul unui eveniment o serie de utilaje agricole și soluții pentru culturile ecologice.

În centrul atenției a fost, printre altele, un utilaj agricol folosit în plantațiile ecologice, deoarece ajută la combaterea dăunătorilor fără a fi folosite substanțele chimice, utilaj a cărei valoare ajunge la 35.000 de euro.

”Utilajul prezentat, pe care l-am folosit în demonstrație, se adresează exclusiv culturilor bio, nu mai folosim substanțe chimice, așa cum este trendul către o agricultură ecologică, într-un mediu sustenabil. Utilajul prezentat funcționează pe baza presiunii apei, lucrează la o mie de bari, are un disc palpator ce elimină buruienile de sub plantă”, a declarat Daniel Bălan, reprezentatul firmei de distribuție a utilajelor agricole.

Cea mai importantă firmă americană producătoare de erbicide testează la USV Iași produse noi pentru culturile ecologice.

”Concret, este vorba despre un produs pentru combaterea manei, un produs sistemic, pe care noi îl folosim și îl recomandăm înainte de înflorit și după înflorit când avem cea mai mare presiune pe mana viței de vie. Alături de acest produs mai avem unul ce combate făinarea, la fel a fost folosit și se văd rezultate foarte bune. Aici, plantația de viță de vie din Ferma <Vasile Adamachi>, este de basm din punctul de vedere al bolilor și dăunătorilor”, a afirmat  Ștefan Alfred, reprezentat Corteva.

Pentru evaluarea și aprecierea produselor prezentate au fost invitate cadre didactice ale USV Iași, specialiști recunoscuți și cunoscători ai echipamentelor folosite în agricultură.

”Este o primă încercare a acestor echipamente vor urma și altele deoarece avem discuții pentru a folosi, la Stațiunea Didactică a Universității aceste echipamente în cadrul unor experiențe sistematice, repetate la specii diferite, la vita de vie, la pomi fructiferi și vom vedea modul în care se adaptează la condițiile noastre. Primele impresii sunt favorabile, personal sunt impresionat de faptul că facem o combaterea foarte bună a buruienilor fără utilizarea substanțelor chimice, a erbicidelor, ceea ce este foarte bine”, a subliniat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;