5:13 pm - Wednesday April 19, 7634

Premiile revistei „Convorbiri literare” – ediţia a XXV-a

În perioada 15 – 16 iulie, la Iaşi s-a desfăşurat cea de-a XXV-a ediţie a Zilelor revistei „Convorbiri literare”, manifestare tradiţională care a inclus activităţi culturale, lansări de carte, simpozioane şi evenimente muzical-artistice.

Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc joi, 15 iulie, la ora 17.00, la Casa cu Absidă, cu  simpozionul „Convorbiri literare – 155 &Un sfert de veac din actuala serie”, urmată de lansarea volumelor: Corpus de texte ilustrative; I.E. Torouțiu, Ani de ucenicie; Marius Chelaru, Ion Pillat și poemul într-un vers.

Vineri, 16 iulie, de la ora 10, tot la Casa cu Absidă, a avut loc Colocviul „Zilele revistei – douăzeci și cinci de ediții” și lansarea Antologiei și a Medalionului „Convorbiri 25”.

De la ora 18.00, în sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a avut loc decernarea titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași scriitorilor Ștefan Afloroaei,  Ioana Diaconescu, Ioan Holban, Mircea Radu Iacoban, Eugen Munteanu și Elvira Sorohan.

Ca în fiecare an, Zilele revistei “Convorbiri literare” s-au încheiat cu acordarea Premiilor Anuale ale revistei “Convorbiri literare”,  Premiul Naţional „Iacob Negruzzi” pentru reviste literare şi, respective, a Premiului Naţional „Titu Maiorescu” pentru critică.

Premiile revistei „Convorbiri literare”:

  1. Premiul pentru Debut: ALIN TITI CĂLIN pentru “Structuri paremiologice în traducerile românești ale romanului Don Quijote de la Mancha”, Editura Universității „Al.I.Cuza” Iași
  2. Premiul pentru Poezie: MARCEL MIRON, VASILE TUDOR 3. Premiul pentru Proză: ADRIAN G. ROMILĂ
  3. Premiul pentru Critică: ADRIAN JICU
  4. Premiul „I.E.TOROUȚIU: ION CHERCIU
  5. Premiul „A.D.XENOPOL”: GHEORGHE CLIVETI
  6. Premiul „IOAN STRAT”: IOAN CRISTESCU
  7. Premiul de Excelenţă: CONSTANTIN BOSTAN
  8. Premiul Opera omnia: IOAN HOLBAN
  9. Premiul Naţional „Iacob Negruzzi” pentru cea mai bună revistă literară: CONTEMPORANUL, director Nicolae Breban
  10. Premiul Naţional pentru Critică „Titu Maiorescu”: THEODOR CODREANU
  11. Premii speciale: AUREL ȘTEFANACHI, pentru publicarea Integralei edițiilor eminesciene; NICOLAE PANAITE, pentru revista „Expres cultural”.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;