Marile centre medicale din Turcia şi-ar putea deschide filiale la Iaşi

Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit joi, la Palatul Roznovanu, cu o delegație a Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (Turkish Cooperation and Coordination Agency – TIKA), condusă de Hasan Burak Ceran, coordonator al TIKA în România. La întâlnire a participat și Adrian Butucă, Consul Onorific al Turciei la Iași.

Hasan Burak Ceran a prezentat câteva proiecte implementate de TIKA în România, în special în domeniul social, precum reabilitări de spitale și creșe, dar și cursuri de formare a forței de muncă. Coordonatorul TIKA s-a arătat interesat și de promovarea Municipiului Iași ca destinație turistică în Turcia, date fiind istoria și diversele tradiții culturale comune, precum și imobilele otomane existente la Iași. Reprezentantul TIKA a apreciat și relațiile de colaborare inițiate cu Găgăuzia în perioada 14 – 15 iulie, când primarul Mihai Chirica a avut o serie de întâlniri oficiale cu Irina Vlah, bașcana regiunii.

Primarul Mihai Chirica a subliniat faptul că România, în general, și Iașul, în particular, sunt deschise cooperării economice și propice investițiilor străine și, în context, a prezentat o serie de proiecte cu finanțare europeană ale municipalității, printre care achiziția de tramvaie și autobuze electrice. De altfel, Primăria Municipiului Iași are în derulare un important contract în parteneriat cu o companie turcească, Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş, de achiziție a 16 tramvaie moderne.

Edilul-șef a lansat reprezentanților TIKA invitația ca marile centre medicale din Turcia să deschidă filiale în Iași sau în alte orașe din țară. În cadrul discuțiilor privind oportunitățile de colaborare culturală, primarul Mihai Chirica a prezentat proiectul Centrului Internațional de Artă Contemporană, care va fi înființat la fosta Baie Turcească, obiectiv pe care edilul-șef și reprezentanții TIKA l-au și vizitat împreună.

Fondată în anul 1992, TIKA și-a început activitatea prin finanțarea și implementarea unor proiecte de natură socială, culturală și de sănătate în mai multe țări. Rolul acesteia este consolidarea relațiilor între state prin implementarea de proiecte cu cofinanțare a statului turc. Aflată în subordinea directă a Instituției Primului Ministru al Turciei, TIKA implementează în prezent proiecte în domenii precum educație, cultură, sănătate, agricultură, finanțe sau turism în mai mult de 120 de țări. TIKA a deschis biroul din România în luna februarie a anului 2015.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;